Скандалозна изјава Николића: Срби и Албанци да заједно одреде где да у Прешеву стоји споменик терористима

SEDNICA SKUPSTINE SRBIJEПРЕШЕВО – Одборници Скупштине општине Прешево данас су одлучили да омогуће да споменик терористима из Прешева, Бујановца и Медвеђе остане на месту на којем се и сада налази.

Најпре су се у Прешеву састали лидедри шест албанских партија из три општине југа Србије, а затим су на ванредној седници Скупштине опшстине Прешево одборници изгласали Одлуку о културним и историјским споменицима, која ће омогућити да се на тргу у центру поред зграде општине може подићи споменик.

Реч је о потезу који има ретроактивно дејство и којим ће бити створени сви законски услови да споменик остане на месту где је подигнут.

Одборници су одлучили и да се у законском року испоштује све што је тражило Министарство правде и државне управе, односно да се у наредних осам дана припреми сва потребна докуменатција и проследи надлежним органима на разматрање.

Иначе, у поноћ је истекао рок који је Министарство правде и државне управе дало локалној управи да уклони спорни споменик терористима у центру Прешева, а у случају да то не буде испоштовано из министарства је поручено да ће њихова Управна инспекције поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе Прешева.

„По истеку законског рока, поступиће се по Решењу и уклонити незаконито постављено спомен обележје терористима, а уз помоћ органа надлежног за унутрашње послове уколико то буде потребно“, поручио је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Инспекцијским је надзором министарства 10. јануара у Општинској управи Прешева утврђено да је споменик терористима постављен без одобрења надлежних органа и да је наложено управи да уклони бесправно постављени споменик у року од пет дана, што је истекло 15. јануара.

У међувремену, председник Србије Томислав Николић данас је изјавио да би Срби и Албанци требало заједнички да одреде где би у Прешеву требало да стоји споменик терористима и поручио да то што се дешава са спомеником не би трпела ни једна држава.

„Срби и Албанци треба заједно да одреде где споменик терористима може да стоји. Овако у центру града, са именима људи који су убијали представнике власти, полицију и невине грађане – то ни једна држава не би трпела и ни једна не би трпела тако дуго као Србија. Али Србија је сада на скринингу“, рекао је Николић у разговору са представницима страних медија.

Председник општине Прешево Рагми Мустафа изјавио је у току дана да ће одлуком која је касније и донета, Албанци с југа Србије испоштовати процедуру и налоге инспекције Министарства правде, али је нагласио да само четири од 167 општина у Србији имају такву одлуку.

Мустафа је апеловао на толеранцију и стрпљење у случају спорног спомен обележја и на разумевање највиших представника власти за потребе припадника албанске националне заједнице.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић поручио је данас да је неприхватљиво да на територији Србије постоји споменик онима који су убијали грађане Србије, те да очекује да буду примењене законске мере, а директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин оштро је критиковао приштинску страну која у случају рушења споменика прети ратом и позвао је међународну заједницу да на такве претње реагује.
„Претња ратом је превише, али српска страна ће показати уздржаност и учинити све да не дође до инцидената на југу Србије“, поручио је Вулин.

Јуче су се, само неколико сати након састанка шиптарског премијера Хашима Тачија са представницима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе огласили посланици шиптарске скупштине из Демократске партије Косова, чији је Тачи лидер, и опозиционог Самоопредељења, који су изјавили да може доћи до оружаног сукоба ако се сруши споменик терористима у Прешеву.

И док се у случају споменика на Балкану прети сукобима, заменик помоћника америчког државног секретара Филип Рикер, који борави у Бриселу, види то као „балканску драму“ и позива две стране, београд и Приштину, да се усредсреде на важнија питања, попут наставка дијалога.
„То је типична балканска драма, коју треба решавати у складу са владавином права и посветити се важнијим стварима“, рекао је Рикер током боравка у Бриселу и додао да је у решавање овог спора укључен ОЕБС „који зато и служи“.

Премијер Србије Ивица Дачић је пре петнаестак дана рекао да „споменика неће бити“ када он буде ишао на нови састанак с шиптарским премијером Хашимом Тачијем 17. јануара, а уклањање споменика терористима тада је најавио и први потпредседник Владе Александар Вучић.

У међувремену, Министарство правде и локалне управе одредило је 15. јануар као рок до којег Албанци с југа Србије треба сами да уклоне спомен обележје терористима у центру Прешева. Тај рок је истекао синоћ, а од јутрос су, осим представника албанских партија из три општине, у Прешево пристигле и многобројне новинарске екипе.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП