У Прешеву мирно, али напето

presevoПРЕШЕВО – Председник Одбора за људска права у Прешеву Белгзим Камбери изјавио је данас за Тањуг да је ситуација у том граду под контролом и додао да се он нада најбољем.

„Ситуација није добра, али је под контролом. Ја ипак верујем да ће овога пута грађани Прешева, и Срби и Албанци, учинити све да се не понови 2000. година“, рекао је Камбери.

Након што је у поноћ истекао рок који је Министарство правде и државне управе дало локалним властима у Прешеву да уклоне споменик терористима из Прешева, Бујановца и Медвеђе, у Прешеву је данас мирно, мада је синоћна вест о томе да је истекло време у коме је локална самоуправа требало да интервенише, унела узнемиреност међу житеље.

У Прешево је стигло и десетак новинарских екипа, између осталих, Ројтерса, Франс преса и Ал џазире.

Уредник wеб портала пресева.цом Дритон Салиу за напету ситуација у том граду окривљује медије.
„Мислим да су за ову слику Прешева данас искључиво криви медији на свим нивоима. Они су ни од чега направили велики проблем који код грађана изазивају немир и неспокојство. Ја се ипак надам да ће они од којих све зависи овога пута имати више разумевање за грађане“, рекао Салиу.

Министарство правде саопштило је синоћ да ће уколико до поноћи, када истиче рок за уклањање споменика терористима у Прешеву, а он не буде уклоњен, Управна инспекција Министарства поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе Прешева.
„По истеку тог законског рока, поступиће се по решењу и биће уклоњено спомен обележје терористима, па и уз помоћ органа надлежног за унутрашње послове, уколико то буде потребно“, истакао је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП