Истекао рок за уклањање споменика у Прешеву

IVICA DAČIĆБЕОГРАД – У поноћ је истакао рок који је дат локалним властима у Прешеву да уклоне споменик бившим припадницима терористичке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић саопштио је раније вечерас да ће, ако до поноћи споменик терористима у Прешеву не буде уклоњен, Управна инспекција Министарства правде и државне управе поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе општине Прешево.

„По истеку тог законског рока, поступиће се по Решењу и уклонити незаконито постављено спомен обележје терористима, а уз помоћ органа надлежног за унутрашње послове уколико то буде потребно“, истакао је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Министарство правде је навело да је инспекцијским надзором министарства, извршеним 10. јануара у Општинској управи општине Прешево, ради утврђивања чињеница у вези са постављањем споменика терористима, испред зграде Скупштине општине Прешево, утврђено да је споменик терористима постављен без одобрења надлежних органа и да је наложено управи да уклони бесправно постављени споменик терористима у року од пет дана.

Такозвани косовски премијер Хашим Тачи разговарао је с представницима Албанаца с југа Србије којима је, поводом спорног споменика терористима, поручио да се проблем једино може решити дијалогом.

„Демократске државе имају суштински задатак да се брину о очувању културног и историјског наслеђа свих заједница. Такав демократски стандард треба да поштује и Србија, као што се у потпуности поштује на Косову“, рекао је Тачи, како је саопштила такозвана канцеларија такозване Владе Косова за односе са јавношћу.

Неколико сати касније, огласили су се и посланици такозване косовске Скупштине из Демократске партије Косова, чије је Тачи лидер, и опозиционог Самоопредељења, који су изјавили да може доћи до оружаног сукоба ако се сруши споменик терористима у Прешеву.

Посланик покрета Самоопредељење и један од најпознатијих команданта бивше терористичке ОВК Реџеп Сељими је у емисији Рубикон КТВ рекао да ситуација у Прешевској долини може да ескалира ако се „дирне у споменик терористима“. „Не кажем нити позиван на мобилизацију, али скрећем пажњу да ситуација може да ескалира, може доћи до рата“, казао је Сељими.

Посланик ДПК у такозваној Скупштини Косова, Наит Хасани је рекао да су косовски Албанци спремни да заштите Албанце из Прешевске долине.

„Спремни смо да њихова права штитимо и ратом. Ићи ћемо да бранимо Албанце ако се дирне у споменик“, навео је Хасани.

Заменик председника општине Прешево Скендер Дестани изјавио је за Радио Б92 да, по његовом мишљењу, министарство правде нема право да уклони споменик терористима и да такву одлуку може да донесе једино суд.

„Уколико суд донесе такву одлуку, ми ћемо такву одлуку поштовати, али за сада ми нисмо добили такву одлуку тако да, за сада, не можемо уклонити споменик“, рекао је Дестани.

Као једино решење за спор, Дестани види разговор председника Владе и локалне самоуправе и додаје да нема другог пута јер силу не желе, већ само дијалог.

„Ми их нећемо спречавати ако крену да односе споменик, али се може десити да га неко од грађана буде бранио својим телом“, казао је Дестани.

Премијер Србије Ивица Дачић је раније у уторак рекао да од министра правде очекује да га обавести о томе кад истичу рокови за уклањање споменика терористима у центру Прешева и мерама које је Министарство правде предузело како би полиција обавила свој посао ако споменик терористима не буде уклоњен, нагласивши да држава Србија неће провоцирати сукобе, али исто тако неће дозволити ни отворене провокације.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП