Дачић на отворене провокације Шиптара реагује компромисом

spomenik-presevoБЕОГРАД – Премијер Ивица Дачић изјавио је данас да од министра правде очекује да га обавести о томе кад истичу рокови за уклањање споменика терористима у центру Прешева и мерама које је Министарство правде предузело како би полиција обавила свој посао ако споменик не буде уклоњен, нагласивши да држава Србија неће провоцирати сукобе, али исто тако неће дозволити ни отворене провокације.

„Држава Србија неће провоцирати нове сукобе, али ни дозволити отворену провокацију“, рекао је Дачић поводом претњи расформиране јединице Албанаца са југа Србије АНА, али и ЈСО и додао да свако стрпљење има граница, па и ово, поготово када је праћено претњама демобилисаних јединица.

Дачић је подсетио да на југу Србије има више од 20 сличних споменика терористима, али да се они налазе крај пута или на гробљима и да је једино у Прешеву он постављен на јавној површини испред општине у центру града.
„Да ли је дозвољено да се овако провоцира држава Србија. Не може у Њујорку да буде постављен споменик Алкаиди, па не може ни у Србији овакав споменик“, рекао је премијер новинарима у Палати Србија.

Он је поновио да би било најбоље да Албанци са југа Србије тај споменик пренесе сами на другу локацију и да све то уђе у законске токове, али и указао да они то не желе.

Дачић је одбацио као „глупост“ саопштење које је послала расформирана јединица ЈСО, истакавши да не може да буде реч о озбиљној претњи.
„То су глупости. Како распуштена формација може да издаје саопштење. Исто тако то може да учини и распуштена Хитлерова војска. Зато молим медије да разликују шта је важно, а шта не“, рекао је Дачић.

На питање да ли сва дешавања у вези са спомеником терористима у Прешеву доживљава као претњу Дачић је одговорио: „То је реакција на Јутјуб претње Албанаца. Боље да се држе пензије“.

Он је подсетио да је ранијом одлуком ЈСО расформиран и да је велики део њихових припадника остао у МУП-у, Жандармерији, специјалним јединицама и обичној полицији, а да је део остао без посла.
„Не може бити реч о озбиљној претњи“, рекао је Дачић.

Како су пренели медији, јуче се н интернету појавило наводно саопштење расформиране ЈСО у коме се прети Албанцима с југа Србије у случају сукоба због уклањања споменика терористима у Прешеву. За сада нема потврде аутентичности саопштења. У саопштењу, које се појавило на друштвеним мрежама и сајтовима појединих десничарских оганизација, стоји да ће косовски Албанци горети у паклу, а да ће им припадници расформиране ЈСО обезбедити пут до пакла.

Јединица за специјалне операције МУП-а Србије расформирана је 2003. после убиства премијера Зорана Ђинђића.
ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП