Дачић: „Решити паралелизам институција на северу КиМ и омогућити Косову чланство у УН“

ivica-dacicБЕОГРАД, 15. јануара 2013. – Председник Владе Србије Ивица Дачић је у уторак, поводом става такозваног шиптарског премијера Хашима Тачија да је циљ дијалога са Београдом да Косово постане чланица УН, рекао да је Србија спремна за свеобухватан договор, али да компромис мора да задовољи обе стране.

„Ако се договоримо, све може. Ми не бежимо од тога и тражимо свеобухватан договор, али да би он то добио мора нешто и да да. Тај компромис мора да задовољи обе стране“, рекао је Дачић новинарима у Београду.

По Дачићевим речима, шиптарска страна може да уцењује Београд због пута ка ЕУ, док српска страна може да омета чланство Косова у УН.

Можемо тако 30 година, али то није у било чијем интересу, рекао је српски премијер.

Поводом става Тачија да се у Бриселу неће разговарати о најновијој Резолуцији Скупштине Србије о Косову, Дачић је казао да шиптарски премијер не може да управља оним што ће изнети Београд на састанку 17. јануара.

Дачић је додао да треба разговарати о паралелизму институција на Косову и посебности косовских Срба што је предлагала и висока представница ЕУ Кетрин Ештон која посредује у дијалогу.

Такозвани премијер Косова Хашим Тачи је изјавио у понедељак да неће дозволити да се предлози из Резолуције Скупштине Србије о Косову надју на столу током разговора са српским премијером Ивицом Дачићем, и оценио да је за Приштину неприхватљив предлог да општине са српском већином добију статус аутономних општина.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП