„Друг Вулин“: Одлуке доносе Дачић и Тачи

pol-vulinБЕОГРАД – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да технички дијалог могу да воде радне групе, али да одлуке доносе премијер Србије Ивица Дачић и шиптарски премијер Хашим Тачи.

„Технички дијалог могу да воде експертске комисије али оне не могу да одлучују. Крајње одлуке ће донети председник Владе Србије Ивица Дачић и представник привремених институција у Приштини Хашим Тачи“, рекао је Вулин.

Вулин је, после обиласка младића Дарка Власаја на ВМА, кога је претукла шиптарска полиција, рекао новинарима да се нада да ће се приштинска страна приликом разговора уздржати од прављења позиција на унутарстраначком плану.
„Надам се да приштинска страна неће водити много рачуна о томе што су избори унутар Тачијеве странке заказани за 25. јануар и да то неће бити разлог да се на овим преговорима праве позиције да би се добило више гласова на унутарстраначком конгресу“, рекао је Вулин.

Вулин се нада да ће то разумети ЕУ и очекује да ће се сви учесници издићи изнад унутрашње политике Приштине и водити рачуна о интересима људи који живе на Косову и Метохији.

Пажљиво ћемо пратити истрагу поводом пребијања српских младића

Вулин је казао да ће се пажљиво пратити истрага која се спроводи поводом пребијања спских младића на Божић у Грачаници.

Он је рекао новинарима након посете да процес опоравка Дарка Власаја тече добро и да га лекари уверавају да ће све бити у реду.

Он је навео да је захвалан докторима на ВМА, као и да су и он и Власај захвални министру одбране Александру Вучићу на ангажовању око пријема на ВМА и на осталоме што је учинио у том случају.

Вулин је додао да ће се пажљиво пратити истрагу коју Еулекс спроводи.
„Држава Србија је спремна да спроведе истрагу уколико међународна заједница то не може да уради“, поручио је Вулин и додао да сваки злочин који се не казни прети да поново буде почињен.

Он је позвао међународну заједницу да озбиљно и пажљиво спроводе истрагу коју су почели да воде и не допусте да и овај пут не буде осумњичених и неокривљених.
„Србија тражи од међународне заједнице да се придржава својих обећања и у складу са овлашћењима која су јој дата да уведе потпуну владавину права за све на Косову и Метохији и слободу кретања и личну и имовинску сигурност“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, Србија „и надам се светска јавност“, су сада видели право лице такозване косовске независности.

Вулин је рекао да се последњи апартхејд 21. века дешава на Косову и Метохији и оценио да је брутално пребијен младић зато што је био у Грачаници, али и не само због тога, већ што се усудио да као дете из мешовитог брака буде са Србима.
„То је грех који му нису опростили и због тога су га тукли по репродуктивним органима са идејом да не може да има децу“, рекао је Вулин и указао да је то прича о том мултиетничком друштву „у коме смете све, осим да будете Србин и будете са Србима“, навео је Вулин.

Држава Србија, како је казао, све што ради радиће да тог апартхејда не буде и да се то више никада не понови.

Шиптарска полиција је на Божић привела десеторицу Срба са севера Косова, наводно због ремећења јавног реда и мира и непоштовања полицијске наредбе у време посете Вулина Косову.

Ухапшени Срби су 8. јануара пуштени из полицијског притвора у Приштини, а двојица су затражила помоћ у болници у северном делу Косовске Митровице, наводећи да су их претукли шиптарски полицајци, после чега је Власај пребачен на ВМА

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП