У Русији странци који вређају земљу неће више моћи да раде у државним медијима

ruska dumaДЕПУТАТ Државне Думе Руске Федерације и шеф Комитета за сарадњу институција цивилног друштва са правосудним органима и специјалним службама Михаил Старшинов (Јединствена Русија) саопштио је да ће се ускоро пред доњим домом парламента наћи законски предлог да се ограничи приступ на државну телевизију странцима који вређају Русију и њене органе власти.

„Израда овог документа – открио је Старшинов – биће завршена до краја следеће недеље. Главни његов задатак је да забрани лицима која имају страно држављанство рад на државним медијима. Посебно онима који раде на систематској дискредитацији Русије и њених органа власти“.

Познати московски новинар Владимир Владимирович Познер у својој емисији, крајем децембра прошле године, коментаришући закон који забрањује Американцима да усвајају руску децу, назвао је Државну Думу „государственной дурой“ (државном лудом) и одмах се извинио рекавши да му се омакло. Крајем децембра четири депутата – представника свих думских посланичких група, међу којима је био и Старшинов – упутили су писмо овом телевизијском водитељу, који иначе има тројно држављанство, у ком га критикују због односа према Државној Думи и указали да његове речи „вређају руски парламент“ и „дискредитују државну власт“.

Због овога је законски предлог који је у припреми већ назван „Законом Познера“.

„Иако се овај новинар одмах заштитио, рекавши да му се „омакло“, тешко да би његов испад на Западу прошао без отпуштања са посла. Нико не жели да забрани критику, али су увреде и отворени безобразлук недопустиви“ – ракао је депутат.

Старшинов је критиковао и новинаре који бране Познера.

„Обраћање Познеру су потписали представници свих посланичких група у Думи, са осудом његовог скандалозног односа према Думи. Од тада су прошле две недеље, а видимо да Познер даје веома чудне изјаве и само што не слави „победу“ над депутатима“ – рекао је Старшинов.

Иначе,  и Иља Костунов, припадник Јединствене Русије, критиковао је Познерову изјаву у емирији Првог канала „о потпуном одсуству правосуђа у земљи“, па још упоредио однос Криминалистичке полиције према опозиционару Леониду Развозжајеву са „методама КГБ“.

Депутат Костунов се обратио генералном директору Првог канала руске државне телевизије Константину Ернсту са молбом да саопшти да ли се званични став телевизије подудара са ставом Познера. Познер)треба или да се извини, или да докаже своју тврдњу, или му није место на Првом каналу, подвукао је Костунов.

ФАКТИ