Пета седница Скупштине АП КиМ: “Ми смо једини легитмни представници Срба“ (ВИДЕО)

ап ким

Пета седница Скупштине АП КиМ одржана је у светлу тренутних дешавања – хапшења Срба од стране ЕУЛЕКС-а, оснивање локалних власти на КиМ а против Устава државе Србије те наставак отпора окупацији и сепаратистичким тежњама


Скупштина Аутономне покрајине Косова и Метохије одржала је у среду, 10. септембра, своју пету седницу. Повод за одржавање ове седнице пре свега је било хапшење Срба са Косова и Метохије које врши ЕУЛЕКС а по неоснованим оптужицама али и успостављање локалне власти по законима такозваног независног Косова, супротно Уставу и законима државе Србије, на чијој територији се све то и дешава.

Видео прилог са седнице Скупштине:

Због тога је др Марко Јакшић посебно нагласио место које Скупштина Косова и Метохије заузима.

Ми, данас овде присутни, смо једини легитимни и званични представници српског народа са Косова и Метохије. Из једног разлога, бирани смо по законима и Уставу државе Србије. Сви други, нарочито они који су бирани 3. новембра па и мало касније, бирани су по законима такозване, сепаратистичке, творевине зване „независно Косово“. Ти људи, због те чињенице, не могу да буду прави представници српске државе.

Говор др Марка Јакшића на петој седници Скупштине АП КиМ:

Због свеукупне тежине тренутне ситуације посланик ове скупштине Небојша Јовић  обратио се срском народу, медијима и држави.

„Порука српском народу у централној Србији: срам вас било за ћутање свих ови година. Живите као зомбији, можда и теже него ми, знате да сте окупирани а ћутите, још пружате поруку тој окупацији. Порука српским медијима, коју неће објавити али ће чути, престаните да тражите људе који немају кредибилитета нити уплива у ситуацију и дешавања да би говорили о Косову.

Порука држави Србији односила се на званичан став према хапшењу Срба од стране Еулекса и на захтев српских власти где траже да се ухапшени бране са слободе а они ће се јављати на позиве “Коме да се јављају?“ упитао се Јовић опет подсећајући да се њима суди по законима тзв „независног Косова“ те да се они не могу јављати непостојећим и измишљеним институцијама.
Говор Небојше Јовића на петој седници Скупштине АП КиМ:

Секретар законито изабране али незаконито распуштене Скупштине општине Звечан, Љубомир Радовић, подсетио је на важан датум, годишњицу од укидања локалних органа власти и српских општина на северу КиМ, основаних по законима и Уставу. Р. Србије. Он је такође говорио о борби за очување Уставног оретка и поштовања Устава државе Србије.
Говор Љубодрага Радовића на петој седници Скупштине АП КиМ:

Начелник Косовско митровичког округа, нелегално смењен од власти у Београду ради споровођења велеиздајничког бриселског споразума, Раденко Недељковић је, поткрепљујући своје излагање чињеницама, навео много мањи број ђака уписаних у српске школе ове године на Косову и Метохији и описао још један живи пример застрашивања и тихог терора над Србима са севера покрајине са циљем њиховог масовног исељавања до потпуног нестанка.

Говор Раденка Недељковића на петој седници Скупштине АП КиМ:

Члан Политичко – правног тима Скупштине Косова и Метохије, Бранко Павловић, указао је на потребу разумевања начина на који српска власт данас решава проблеме.

Говор Бранка Павловића на петој седници Скупштине АП КиМ:

На овој, као и на свим осталим седницама ове Скупштине, свака одлука се доноси или не – апсолутно једногласно.

Поред тога у потпуности су се сви присутни сложили и са оним што се није нашло на изгласавању али је то, на самом почетку, изнео посланик Марко Јакшић а ради се о будућем ангажовању, колективном и личном где се препоручује труд како би се „пре свега Београду“ указало на немогучност издаје и предавања Косова и Метохије било коме.

 Аутор: Иван Максимовић

Припремиле: КМ Новине