Тачи: Нећу дозволити да се разговара о српској Резолуцији

taciПРИШТИНА – Такозвани Косовски премијер Хашим Тачи сматра да је неприхватљиво да општине са српском већином на Косову добију статус аутономних општина и каже да неће дозволити да предлози из Резолуције Скупштине Србије о Косову буду тема предстојећег разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем у Бриселу.

“Предлог Србије да општине са српском већином добију статус аутономних општина је неприхватљив и нећемо дозволити да се нађе на столу (разговора)”, казао је Тачи на данашњем састанку са лидерима такозваних косовских парламентарних странака уочи одласка у Брисел 17. јануара, саопштила је такозвана канцеларија за односе са јавношћу такозване владе Косова.

Тачи је казао да током дијалога такозвана косовска влада неће прихватити да разговара, како је рекао, о статусу Косова, односно независности, територијалној целовитости и међународно признатим границама, унутрашњој организацији која је успостављена сходно плану Ахтисарија и такозваном Уставу Косова као и остваривању свих споразума који су постигнути током техничког дијалога.

Како се наводи, Тачи је лидерима странака, међу којима је био и Слободан Петровић из Самосталне либералне странке, рекао да су основ за разговоре са премијером Србије план Мартија Ахтисарија, такозвани Устав и закони, такозвана резолуција Скупштине Косова и споразуми који су у оквиру техничког дијалога постигнути са Београдом уз посредство Роберта Купера.

У саопштењу се наводи и да је такозвана косовска влада заинтересована да у дијалогу „у кратком року постигне јачање такозваних косовских структура на северу земље у областима здравства и социјалне политике у складу са решењима из такозваног косовског устава и предлога Мартија Ахтисарија“.

Међу циљевима разговора, како се наводи у саопштењу, биће и како се наводи, „уклањање безбедносних структура Србије са севера Косова, стварање услова за одржавање слободних избора у општинама на северу Косова и за учешће грађана овог дела Косова на општим изборима на Косову“.

Такозвана Косовска влада је саопштила да је њихов циљ, такође и стварање општине северна Митровица, стварање услова за организовање пописа становништва и домаћинстава на северу, адекватан економски и развојни третман севера Косова.

Тачи је најавио да ће на следећем састанку са Дачићем разговарати и о, како се наводи, „расформирању илегалних структура Србије на северу Косова“ као и о механизмима за транспарентност издвајања и коришћења средстава за српску заједницу на Косову којима би се управљало из такозване косовске владе, уз представнике српске и међународне заједнице.

Косово, како је саопштено, очекује да се на крају процеса постигне „међународно обавезујући споразум о нормализацији односа између две земље, који ће гарантовати ЕУ, САД и земље велике петорке (квинта)“, као и да „омогући учлањење Косова у УН и друге међународне механизме”.

У саопштењу се наводи и да такозвани представници Косова схватају да на крају овог процеса Београд неће моћи да призна независност Косова, али сматрају да је неопходно да се Косову обезбеди учлањење у УН и отвори пут за учлањење у НАТО и ЕУ.

Тачи је рекао да се на економском плану предвиђа развојни фонд за север земље, којим би се финансирали разни инфраструктурни пројекти, а тај фонд би, према његовим речима, био отворен и за донације из Србије и међународне заједнице.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП