НОВАКОВИЋ: АНАЛИЗА ИЗДАЈНИЧКЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ…

Dacic nikolic izdajaОНИ НАС ВОДЕ:

НИКОЛИЋ ЈЕ БАЗИРАО СВОЈУ ОДЛУКУ НА ПРИНЦИПУ „ДА СРБИЈА НЕ СМЕ ДА НАЉУТИ ЕВРОПСКУ УНИЈУ”- РЕЗОЛУЦИЈУ ЈЕ ПРИЛАГОДИО, НЕ НАЦИОНАЛНИМ ИНТЕРЕСИМА, ВЕЋ  ЦИЉУ ДА У СКУПШТИНИ ОСТВАРИ ВЕЋИНСКУ ПОДРШКУ ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ!?
————————————————
ЗА ДАЧИЋА ЈЕ ОСТВАРИВАЊЕ „АУТОНОМНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА“ НА СЕВЕРУ КИМ СТАВЉАЊЕ ТАЧКЕ НА „ПРОБЛЕМ КОСОВА“!? ИВИЦА СЕ ОДРЕКАО И ВЛАСТИТОГ ПРИНЦИПА „ДА НИШТА НИЈЕ ДОГОВОРЕНО ДОК СВЕ НИЈЕ ДОГОВОРЕНО“ У КОРИСТ ПРИНЦИПА „ДАЈ ШТА ДАШ“!? ЗА ПИТАЊА „ПОСЕБНОГ УГОВОРА“ ЗА СПЦ НА КиМ, И УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О ПОВРАТКУ РАСЕЉЕНИХ СРБА НА КиМ, ЗА ДАЧИЋА НЕМА МЕСТА У РЕЗОЛУЦИЈИ, ВЕЋ ЋЕ ТО БИТИ ДЕО ПОЛИТИЧКЕ ПЛАТФОРМЕ (ВЕРОВАТНО ОПЕТ ПО ПРИНЦИПУ „ДАЈ ШТА ДАШ“)!? ЊЕГОВ РУКОВОДЕЋИ  ПРИНЦИП У РЕШАВАЊУ ПИТАЊА „КиМ“ ЈЕ „ДА НЕШТО СПАСИМО“, И ВЕРУЈЕ ДА ЋЕ НА ТОМ ПРИНЦИПУ „УЈЕДИНИТИ СРПСКИ НАРОД!? НА КРАЈУ ЈЕ (ДА БИ „СПАСИО НАРОД“) ПОНУДИО ДА СЕ „ЧАСНО ЖРТВУЈУ ПОЈЕДИНЦИ“, ЛУКАВО ИЗБЕГАВШИ ДА ПОНУДИ САМ СЕБЕ- ДРЖЕЋИ СЕ ВАЉДА ПРИНИЦИПА- „ДРЖАВА, ТО САМ ЈА“…

—————————————–

13 јануар 2013, СРБски ФБРепортер

Пише: Миодраг Новаковић

ИЗДАЈА КОЈА ТЕЧЕ…

БЕОГРАД – Народна Скупштина Републике Србије изгласала је у недељу после поноћи предлог резолуције о Косову и Метохији.

За предлог резолуције гласало је 175 народних посланика, док је 19 било против.

Ово је Политичка платформа за Косово и Метохију

Аутор: Агенција ТАНЈУГ

Текст Платформе:

Република Србија ће, с циљем заштите државних интереса, у даљим договорима са привременим институцијама самоуправе у Приштини полазити од тога да свако решење, било општег или неког посебног питања, о привременом, прелазном или коначном статусу Аутономне покрајине Косово и Метохија, о положају Срба у Покрајини или о заштити српског верског и културног наслеђа, мора да буде у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244.

ФБР: Већ у уводном делу се даје политички легитимитет шиптарским сепаратистима, који се овде називају “привременим институцијама самоуправе”. Зашто нису названи легитимним термином у складу са Србским уставом и кривичним законом ове државе. А то је: “сепаратисти, терористи и оружани побуњеници”?

———————————————————————————

skupstina-predlog-rezolucije-o-kim-foto-beta-1357995746-252227

Република Србија, у доброј вери (бона фиде), тежи наставку разговора са представницима ПИС у Приштини, убеђена у то да је трајно и одрживо решење за Косово и Метохију могуће достићи кроз искрени дијалог две стране.

ФБР: Сепаратисти не могу у ниједној варијанти да буду “друта страна”, јер се и сама Народна Скупштина (у даљем тексту: НС)  у уводном делу овог документа позива на УН резолуцију 1244, која јасно дефинише да “друга страна” наспрам Републике Србије на привремено окупираном Косову и Метохији, могу да буду само органи УН.

У том смислу једини исправан потез НС би био да тражи пуни повратак органа УНМИК на КиМ, и напуштање КиМ од стране окупационог ЕУЛЕКС-а који је на КиМ илегално довео западни агент Борис Тадић (у време свог последњег председничког мандата).

——————————————————————————–

Влада ће, ради утврђивања основних оквира за разговоре са

представницима привремених институција самоуправе (ПИС) у Приштини, предложити Резолуцију о основним принципима за политичке разговоре са представницима привремених институција самоуправе на Косову и Метохији:

ФБР: И овде НС даје шипатарским сепаратистима правни и политички легитимитет, супротан Уставу Републике Србије и УН резолуцији 1244!?

——————————————————————————–

Резолуција ће бити заснована на следећим елементима:

* да основна полазна премиса за разговоре са ПИС у Приштини на високом политичком нивоу буде да Република Србија, у складу са међународним правом, Уставом и вољом грађана, не признаје и никада неће признати једнострано проглашену “независност” Косова;

ФБР: Поново НС потврђује правни и политички легитимитет приштиниских сепаратиста- дајући будућим разговорима “висок политички ниво” под окриљем “међународног права”. Једино право које може да буде у примени на целој територији државе Србије, укључујујићи привремено окупирано КиМ, може и мора да буде Србски Устав и Србско законодавство.

——————————————————————————

* сва права и надлежности који као резултат преговора буду признати ПИС у Приштини биће пренети законом на органе Аутономне покрајине Косово и Метохија у складу са Уставом, законима и другим прописима Републике Србије;

ФБР: Поново легализација сепаратиста као “ПИС” и понуда да се постојећи Устав Р. Србије и постојећи покрајински закони, политички прилагоде према потребама приштински сепаратиста!?

——————————————————————————-

* да основна тежња током наставка разговора са представницима ПИС у Приштини буде постизање свеобухватног решења, а да сви појединачни договори буду у складу са циљевима државне политике утврђеним Резолуцијом;

ФБР: Недореченост у овом пасусу: “…са циљевима државне (?) политике…” оставља простор за (зло)тумачење- да ли се то односи и на “државну политику” илегалне шиптарске државе!?

——————————————————————————–

* да полазећи од чињенице да је Република Србија у досадашњем току политичког процеса, упркос и након нелегалне једностране проглашене независности Косова, својим поступцима пружила ПИС у Приштини ограничени правни и међународни субјективитет и легитимитет, разговори на високом политичком нивоу треба да буду вођени о превазилажењу институционалних паралелизама на подручју Аутономне покрајине Косово и Метохија, не задирући у питање међународног и државно-правног статуса ПИС у Приштини. Циљ је успостављање органа власти на подручју Покрајине који би били признати од свих страна укључених у процес и успостављање чврстих правних и политичких гаранција на нивоу Покрајине и међународне заједнице за политичка, територијална и друга права националних заједница на читавом подручју Покрајине;

ФБР: Овај пасус је веома контрадикторан и отворено издајнички- Иако у уводном делу пасуса НС указује на “нелегалну и једнострано проглашену независност Косова”- одмах у следећој реченици се јавно одриче свог државног суверенитета, и права на легалну заштиту погаженог Уставног поретка на КиМ: “Не задирући у питање међународног и државно-правног статуса ПИС у Приштини“. Ово је по мени веома опасна формулација, јер у овој реченици се држава Србија не само одриче права на заштиту властитог Уставног поретка, него и коришћењем термина “државно-правног статуса ПИС“- шиптарском сепаратистичком ентитету дефакто додељује статус “државе”!?

——————————————————————————

* да Република Србија посебно инсистира на:

А) успостављању Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији, коју би чиниле територијална аутономија четири општине севера Косова и Метохије и друге општине са већинским српским и мањинским становништвом (нпр. Грачаница, Штрпце, Гора итд.), засноване на посебном Статуту о аутономији Заједнице српских општина на Косову и Метохији и јемчене Уставом покрајине и јавном декларацијом представника међународне заједнице укључених у процес;

ФБР: Ово је још једна опасна политичко-правна формулација којом се додатно деградира Уставни поредак Републике Србије- Захтевањем аутономије на северу КиМ, поново се даје легитимитет илегалној шиптарској држави, на чији “устав” се НС овде отворено позива, и практично иницира будућа подела КиМ између легалне Србске државе и илегалне шиптарске…

Прилично неуко и уопштено, за све то се траже (не чврсте гаранције) већ једна обична “јавна декларација представника међународне заједнице”- Које заједнице? Окупаторске у форми Еулекса и НАТО трупа, који ионако сво време раде Србији о глави?

Зашто се отворено не захтева заштита Србских државних интереса искључиво кроз УН, уз гаранције свих велики сила, пре свега братске Русије?

————————————————————————–

– Изворне надлежности и елементи унутрашњег уређења Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији биће усаглашени кроз политички дијалог.

ФБР: Овим предлогом шиптарском илегалном сепаратистичком ентитету на КиМ отворено и написмено приписује ингеренције и надлежности државе!?

———————————————————————–

– Република Србија сматра да ова аутономија подразумева постојање изворних надлежности у областима:

– просвете (основног, средњег и високог школства),

– здравства (сви нивои здравствене заштите),

– спорта,

– културе,

– јавног информисања,

– заштите животне средине,

креирање и спровођење политике заштите животне средине и одрживог развоја;

– просторног планирања,

искључива надлежност у регулацији просторног планирања и механизама за управљање читавим процесом, као и у процедурама за процесуирање захтева и њихово одобравање,

искључива надлежност у регулацији система за развој јавног земљишта, што укључује одређивање критеријума за намену различите врсте земљишта и за коришћење земљишта,

искључива надлежност у управљању механизмом за утврђивање законитости власништва над земљиштем и некретнинама,

искључива надлежност у креирају политике развоја земљишта и станоградње, управљање јавним површинама уз постојање система ефикасне административне интервенције у процесу изградње, просторног планирања и коришћења земљишта.

– пољопривреде,

– шумарства,

– водопривреде,

– лова, риболова,

– правосуђа (тужилаштва у првом и судства у првом и другом степену, судови на подручју Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији били би установљени законима на нивоу Покрајине, али би споразумом који проистекне из политичког процеса било утврђено да закон мора да предвиди механизам путем којег грађани Аутономне заједнице преко својих представника утучу на избор и састав судова. Ови судови би имали овлашћење да на подручју Аутономне заједнице, у складу са прописима важећим у Покрајини, одлучују у споровима о основним личним односима, правима и обавезама грађана, да изричу казне и друге мере према учиниоцима кривичних дела и других кажњивих дела одређених законом, да одлучују о законитости појединачних аката органа и организација које врше јавна овлашћења, решавају спорове о имовинским и радним односима и одлучују о другим питањима у складу са важећим законима),

ФБР: Овај горњи пасус поново признаје сепаратисте као “државу” у форми “Покрајине”. НС се овде залаже за наводну независност судова на северу КиМ, али одмах позива на њихову подчињеност “сепаратистичком законодавству”. НС овде такође суспендује постојеће Србске институције на северу КиМ и предаје их у руке сецесиониста.

Овде пада у очи да иако се НС формално залаже за независност судова на северу, и “неформално” признаје “законодавну” ингеренцију сепаратиста- избегава да дефинише пенологију која би неминовно резултирала из неког будућег рада  судова на северу. Где би рецимо издржавали казну Србски грађани са севера које ти “независни судови” осуде на затворске казне. Јужно од Ибра, у Тачијевим суровим (и анти-србским) казаматима?

—————————————————————————

– унутрашњих послова (Аутономна полиција била би у формалном смислу део полицијских снага Косова и Метохије, а функционисала би под ауторитетом Извршног већа Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији, на територији Аутономије и у складу са овлашћењима која су дефинисана законима у сагласју са највишим правним актом Аутономне покрајине Косово и Метохија и Статутом Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији.)

ФБР: Из овог горњег пасуса је очигледно да би нека будућа независна (србска) полиција на северу КиМ била под искључивом надлежношћу сепаратистичко-терористичке полиције из Приштине. Део у коме се позивају на највиши правни акт АП КиМ је нејасан- пошто ни до сада (од почетка стране окупације 1999) на северу КиМ није постојао полицијски део институција државе Србије- на који “правни акт” (које “државе”?) се онда овде позивају?

————————————————————————————–

– рударства,

– енергетике,

– телекомуникација,

– трговине и економске политике,

Извршно веће има искључиву надлежност у питањима трговине и организације сајмова, укључујући административно планирање трговинских активности, као и регулацију сајамских активности на територији Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији:

– фискалне политике и финансија,

– посебна овлашћења Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији везана за јединствене регистре привредних друштава, друштвено-политичких организација и верских заједница;

– органи Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији требало би да Уставом Аутономне покрајине Косово и Метохија имају гарантовану могућност успостављања непосредне сарадње са органима Републике Србије, као и право на допунско финансирање из средстава предвиђених буџетом Републике Србије;

ФБР: Опет двосмислена формулација резолуције- на који Устав се НС овде позива? По мени то може да се тумачи на само два начина- Или се позивају на Тачијев “сепаратистички”- Или имају намеру да мењају постојећи Устав Р. Србије (јер у њему се нигде не спомиње аутономија у оквиру аутономије АП КиМ)?

У сваком случају, свака непромишљена промена Устава Србије, нарочито са оваквом калкулантском и “необразованом” коалиционом већином, може да има несагледиве штетне последице. И по мени би морала да буде спроведена једино кроз општенародни референдум.

Иза овако на брзину склепане резолуције, која је подметнута посланицима (по мени смишљено) за викенд и дан пред дочек Србске нове године, највероватније стоји (недобронамерни) страни фактор, коме се жури са стварањем Велике Албаније, на уштрб  највреднијег дела Србске територије и нације!?

———————————————————————————–

– Аутономна заједница српских општина на Косову и Метохији самостално одлучује о изгледу и употреби својих симбола (грба, заставе, химне и др.), док је законом на нивоу Покрајине прецизније уређена употреба симбола Покрајине, као и заједничка употреба симбола Покрајине и територијалне аутономије;

ФБР: У овом пасусу НС напушта властити “легалистички концепт” и сепаратистички ентитет на КиМ више и не назива АП, већ само “Покрајином”- јасно стављајући до знања Србима са севера, да ће им приштински сепаратисти “законски” уређивати (и надзирати?) употребу националних симбола (“аутономних” и “покрајинских”)!?

——————————————————————————————–

Аутономна заједница српских општина на Косову и Метохији има Скупштину Аутономне заједнице и Извршно веће Аутономне заједнице који би се старали о вршењу послова из делокруга Заједнице српских општина на Косову и Метохији утврђених Статутом.

Б) успостављању специјалног статуса за сеоске енклаве у којима Срби и други неалбанци чине већинско становништво, евентуално и за подручје општине Гора (ово последње је само могућност, у случају да већина становништва у Гори не жели да ова општина уђе у састав Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији);

ФБР: Овај “потуљени” део резолуције, из претходна два пасуса, су очигледно саставили без икаквих консултација са Горанцима, о чијој судбини такође (брзоплето) одлучују!?

—————————————————————————-

– Подручја обухваћена специјалним статусом, нарочито изван градских средина, треба где год је то могуће да за полазну основу приликом одређења територије имају етничку структуру која је постојала пре етничког чишћења, с обзиром на то да и за међународну заједницу мора бити неприхватљиво да резултати етничког чишћења у 21. веку у Европи буду полазна тачка за изналежење неког политичког решења;

ФБР: По мени је недопустиво да један овакав “легалистички” документ садржи изразе попут “треба”?

НС   је морала или да заузме став да се за “одређење територије”- или користи, или не користи, етничка структура која је постојала пре етничког чишћења! Али овде је очигледно бачена на папир једна паушална формулација, без озбиљне намере да заживи у пракси.

Очигледно да су овом делу избегнуте било какве ближе одреднице и прецизнија терминологија, којом би се дефинисао тај “специјални статус”. Поред тога што није децидирано означен претходни етнички састав као услов, такође “етничко чишћење”  није дефинисано временски. Јер како знамо- етничко чишћење Срба од почетка сукоба крајем 90их је обављено у више фаза, и временска одредница је овде веома важна.

Овако се оставља простор за манипулације. Али као што рекох ово је само бачено “на папир” више као нека врста политичке декорације, а не као озбиљна намера да се реши, или бар побољша, статус Срба јужно од Ибра…

———————————————————————–

– Изворне надлежности подручја са специјалним статусом биле би уже од надлежности Аутономне заједнице српских општина, али би нужно требало да обухвате утицај на избор кадрова и структуру органа унутрашњих послова за дата подручја, правосуђе у првој инстанци, просвету, здравство, као и питања која задиру у област основних политичких и економских права;

– Споразумом може бити утврђено да подручја специјалног статуса поједине од ових надлежности врше у сарадњи са органима Аутономне заједнице српских општина, у складу са законима и другим прописима који важе у Покрајини;

ФБР: И овде се очигледно Србске заједнице јужно од Ибра стављају (сада кроз овај документ и званично од стране НС) под јурисдикцију сепаратиста у Приштини- што је наравно у супротности са постојећим Уставом Р. Србије, који би овај скупштински сазив морао да брани, а не да га на овакав начин руши!?

—————————————————————————-

В) успостављање посебног уговорног односа између Српске православне цркве и ПИС у Приштини;

– Овим уговором, који би требало да узме у обзир искуства из статуса Римокатоличке цркве у Италији, требало би да буде утврђена међународно валидна гаранција за објекте Српске православне цркве, црквене поседе и деловање Српске православне цркве на подручју Покрајине;

ФБР: Још једна легализација илегалне шиптарске државе, овај пут кроз “институционалну сарадњу” сепаратиста и СПЦ. И ако све то није било довољно- НС се овде позива на искуства Римокатоличке цркве у Италији, што све опет неодољиво подсећа на постојећи “екуменистички тренд” у врху СПЦ.

Зашто се нису позвали на искуства Православне цркве у свету- осим ако не очекују да СПЦ на КиМ добије статус “Ватикана” (црквеног ентитета-државе) о оквиру шиптарске терористичке “државе” (под чијим окриљем је СПЦ до сада и претрпела највећа разарања и скрнављења)!?

—————————————————————————-

– Детаљи везани за преговарачку позицију по овом питању морају бити усаглашени са представницима Српске православне цркве.

Г) да у Уставу Аутономне покрајине Косово и Метохија буде предвиђена трајна гаранција за прокламовани повратак лица расељених са Косова и Метохије и њихових потомака на основу политичког решења усвојеног преговорима;

– Потребно је усвајање Закона о повратку на нивоу Покрајине, којим ће бити утврђене обавезе органа Аутономне покрајине Косово и Метохија, Аутономне заједнице српских општина и јединица локалне самоуправе у погледу повратка избеглих и интерно расељених лица;

ФБР: Пошто ова резолуција НС треба (према њеним творцима) да послужи као платформа за преговоре са сепаратистима, који се у овом документу као такви нигде не спомињу- онда је очигледно да се под “органима АП КиМ” подразумевају илегални шиптарски сепаратисти!? Још једна (потуљена) легализација илегалне шиптарске државе…

—————————————————————————————

– Потребно је на територији Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији, обезбедити и гарантовати право и услове за одржив повратак за она прогнана лица са Косова и Метохије којима је онемогућен повратак у њихове домове у другим деловима Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Д) резултат преговора мора да буде и стварање ефикасног правног и организационог механизма који би омогућио укључивање представника српског и другог неалбанског становништва у рад и одлучивање свих институција и органа власти Аутономне покрајине Косово и Метохија, а на начин да се онемогући било који облик мајоризације од стране албанских представника у тим институцијама и органима власти:

ФБР: Ако је и било недоумице на “шта или кога” се односи формулација “Власти АП КиМ”, из овог горњег пасуса је очигледно да се та формулација (читај легализација) односи на илегалне шиптарске сепаратисте- док се истовремено (потенцијални) Срби повратници охрабрују да се укључују у рад тих сепаратистичких институција, које су већински контролисане од стране косовских шиптара- на шта и ова резолуција сама указује.

Шта друго рећи, него- Врхунац политичког сарказма и дилентатизма НС, која је изгласала овакав издајнички, полуписмен, нетачан и незграпно срочен документ! Који као што то овде видимо, чак и “сам себи скаче у стомак”…

———————————————————————————–

– Српска страна предлаже поделу Аутономне покрајине Косово и Метохија на неколико региона, од којих би један засебан представљала Аутономна заједница српских општина на Косову и Метохији;

– Српска страна предлаже формирање дводоме Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија, у којој би горњи дом представљао Дом региона и верских заједница, а доњи дом би био Дом грађана;

У складу са овим предлогом, у Дому региона и верских заједница би сви региони и главне верске заједнице били равноправно заступљени, а у Дому грађана би српско и неалбанско становништво било заступљено у складу са гарантованим квотама и изборним резултатима;

Председавајући једног од два дома, као и потпредседник другог од два дома, требало би да буду представници српског и неалбанског становништва за које се изјасни већина представника изабраних из редова српског и неалбанског становништва у том дому;

ФБР: Поред тога што су предлози у ова претходна 4 пасуса једна обична политичка небулоза- јер сепаратисти и њихови НАТО налогодавци никад неће пристати да им једна осакаћена, и војно и економски инфериорна Србија прописује “државно уређење- кроз неке горње и доње домове” (сепаратистичког ентитета на територији привремено окупиране КиМ)

Овде се поново једним таквим “политичко-правним предлогом” легализује илегална шиптарска држава на територији Србије, и то од стране највишег Србског државног органа!?

—————————————————————————-

Морају постојати ефикасни процедурални механизми који би онемогућили доношење одлука прегласавањем у питањима која директно задиру у надлежности Аутономне заједнице српских општина на Косову и Метохији и права српског и другог неалбанског становништва у Аутономној покрајини Косово и Метохија.

Ђ) имовинска питања морају да буду трајно решена у складу са важећим међународним конвенцијама, општеприхваћеним правним принципима и стандардима, а свакако ради успостављања правне сигурности и стабилног пословног и инвестиционог окружења на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Е) ову политичку платформу за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини Влада усваја на предлог председника Републике Србије.

ФБР: Овај последњи пасус указује на то да је овај полуписмени предлог политичке платформе (сада већ усвојене резолуције) Влади непосредно проследио председник Републике Србије Томислав Николић.

Да ли је “Несрећни Тома” уистину знао шта ради, или је само потписао оно што су му саставили “они исти” који су му састављали и  “анти-кумовски” програм СНС странке, остаје отворено питање!?

——————————————————————————–

Можда ће му Бог на крају и опростити све ово, јер “није знао шта чини”- али овај народ и историја сигурно неће…

М. Новаковић

РЕФЕРЕНЦЕ:

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1246388/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%9B%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC.html

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1246152/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC+%D1%98%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE.html

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1246416/%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE.html