Тродневни шиптарски фестивал „Миредита“ у Београду од 18. до 21. септембра

siptari

Београд, 12.септембар 2014. – Фестивал “Миредита, добар дан!“ у Београду од 18. до 21. септембра представља београдској јавности културну сцену Косова. Желимо да ови сусрети постану традиција и да сваке године кроз различите уметничке форме допринесу успостављању трајног мира и нормализацији односа Србије и Косова.

Као инспирација за оснивање и реализацију фестивала послужио је Беким Фехмиу, албански, косовски, београдски, југословенски и светски глумац – симбол заједничке прошлости са свим њеним изазовима, достигнућима и неразумевањима.

Посетиоци Фестивала имаће прилике да се упознају са косовском културном сценом – позориштем, филмом, музиком, ликовним стваралаштвом. Поред тога, предвиђене су и јавне дебате на којима ће се критички преиспитивати односи Београда и Приштине, са становишта наслеђа прошлости, али и преспектива сарадње у области економије, трговине, образовања, спорта, цивилног сектора и свих делова друштва.

Фестивал ће, у Београдској филхармонији, свечано отворити Рона Нисхлиу, jazz певачица из Приштине, коју европска публика памти по одличном наступу и пласману на Еуросонгу 2012. године у Бакуу. Приштинску филмску сцену представиће победница Сунданце и Сарајево филм фестивала Блерта Зеqири, уз презентацију студентског фестивала СКЕНА УП који доводе младе косовске ауторе у Београд. Београдској публици ће се представити већ прослављени позоришни режисер Беким Луми са представом „The Dealers“, као и млада нада приштинског позоришта Калтерим Балај. Београдска публика ће моћи да ужива и у косовској поезији, литератури и другим видовима уметничког стваралаштва.

Фестивал ће се одржати од 18. до 21. септембра на различитим локацијама у граду (Центар за културну деконтаминацију, КЦ Град, КЦ Пароброд итд), а улаз на све догађаје биће бесплатан.

Фестивал организују: Грађанске иницијативе, Центар за практичну политику и Интегра из Приштине, уз подршку форумЗФД за Западни Балкан и Фонда за отворено друштво из Приштине.

(Грађанске иницијативе)