Нови шеф ЕУЛЕКС-а бивши амбасадор Немачке у Албанији и заменик „злогласног“ Вокера

bernd-borhartКоментар уредништва: Заиста човек од поверења и интегритета, „осведочени пријатељ“ Срба и за време верификационе мисије ОЕБС-а и као амбасадор Немачке у Албанији.

БРИСЕЛ, 14. јануара 2014. – Нови шеф Еулекса Бернт Борхарт је у понедељак у Бриселу изјавио да га чекају „изазовни задаци“ на Косову и нагласио да је уверен да људи тамо желе демократске институције и владавину права, и да се сузбије корупција и организовани криминал.

Борхарт, који је био немачки амбасадор у Албанији до 2010, а 1990-тих година на Косову заменик шефа Верификационе мисије Вилијема Вокера, оценио је као важне резултате Еулекса то што су на Косову судски обрадјени неки крупни случајеви и решен велики број имовинских спорова.

Одлазећи шеф мисије ЕУ Гзавије Бу де Марнак је, у разговору с новинарима заједно с Борхартом и шефом цивилне мисије Еулекса Хансјергом Хабером, рекао да Еулекс пружа подршку у примени договора постигнутих у дијалогу Београд-Приштина, посебно кад је реч о заједничком управљању прелазима.

Као „извучене поуке“ из рада Еулекса Де Марнак је навео „веће јединство и присуство ЕУ у поредјењу са ситуацијом пре две године“, успостављање партнерског односа с локалним властима у Приштини, а од прошлог лета је Еулекс кренуо у „дуге и сложене истраге у низу крупних случајева“.

Де Марнак је додао да засад ништа не може рећи о будућим резултатима дијалога Београд-Приштина, напоменувши да у дијалогу „постоји осетљива равнотежа“, али да обе стране желе наставак дијалога.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП