НАТО смернице за Црну Гору: Створити атмосферу „меког“ прихватања уласка у НАТО без референдума

milo djukanovic nato

ПОДГОРИЦА – Попут других земаља које куцају на врата НАТО, тако су и црногорске владајуће структуре и партије добиле препоруке и смернице од ове војне машинерије за стварање атмосфере којом се омогућава „меко“ прихватање уласка државе у Северноатлантски савез. Портали и медији у Подгорици дошли су до овог документа, па иако на њему стоји ознака „поверљиво“, пустили су га на увид. У препорукама се, између осталог наводи и да Црна Гора не треба да се осећа кривом за бомбардовање СРЈ 1999. године!

– Напротив, НАТО интервенција је била реакција на политику бивше власти СРЈ, на шта Црна Гора није могла утицати. Већина грађана Црне Горе била је против те политике, али и против интервенције НАТО. Политичке одлуке које је Црна Гора предузела 1999. године биле су једино исправне. Време је то потврдило. Црна Гора не прихвата манипулације и оптужбе са циљем да се направи лажни осећај кривице. Напротив. Можемо да будемо поносни што смо заштитили државу од уништења и масовних убистава, а и што је мир у Црној Гори очуван – истиче се између осталог у смерницама НАТО које су предате Подгорици.

Одсек за јавну дипломатију НАТО упозорава да се не прихвати провера народне воље о приступању том савезу, него да се она донесе у парламенту. НАТО „подучава“ Подгорицу које све активности да спроведе не би ли подигла ниво јавне подршке за приступање Црне Горе у тај савез предлажући седам корака.

Први – повећати ниво информисаности грађана о НАТО. Други – снизити ниво емоција до мере да омогућава рационално мерење аргумената за и против. Трећи корак је смањење броја грађана који су неопредељени по питању чланства Црне Горе. Четврти предвиђа да се разним методама утиче на противнике чланства, а пети да се, у свакодневном контакту, додатно повећа мотивација код оних грађана који подржавају улазак у ту алијансу. Шести корак предвиђа појачану медијску кампању, а седми додатно креирање јавног мњења.

Планирано је да фокус НАТО пропаганде буде на неопредељене, као и оне који нису тврдо против уласка у Алијансу.

КО ЈЕ ПОСЛОДАВАЦ?

– ЧЕМУ чланство у НАТО, ако се њиме, у политичком смислу, губи суверенитет не само над војском него и над територијом – каже за „Новости“ проф. Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. – У Уставу пише да је Војска ЦГ чувар њеног суверенитета. Ко је онда њен послодавац, Министарство одбране или НАТО? Референдум је једино решење, јер у супротном ћемо имати проблеме у Црној Гори, можда и сукобе. Народ је већински уз Русију која му је стварала државу кроз векове и помагала да опстане и остане у овим балканским гудурама.

(Вечерње новости)