ПРАВОСЛАВНА ЛИТИЈА У ЧАСТ ГУЧЕВСКЕ БИТКЕ

1.mnogo zvanih....

Много је званих, али мало изабраних

Дана 06.09.2014.лета Господњег од Бање Ковиљаче до спомен костурнице на Гучеву одржана је Литија поводом Гучевске битке, у славу и хвалу Господу и част и пошту Гучевских јунака који су дали своје животе за Крст Часни и слободу златну у I светском рату. Сабрање учесника је почело у 09,30 часова у центру Бање Ковиљаче на уласку у парк, а у 10.00 часова после молитве, Литија са великим крстом, иконама и барјацима и са песмом “Марш на Дрину“ кренула је пут Гучева.

2.molitva i blagoslov

Молитва и благослов пре поласка

3.poseta muzeju

Посета музеју
На самом почетку на позив удружења Меморијална галерија Битка на Дрини из Бање Ковиљаче, обишли смо њихову истоимену галерију. Идућу кроз велики парк певане су песме које представљају симбол I Светског рата, поред поменуте “Марш на Дрину“ и песме “Тамо далеко“ и “Креће се лађа француска“.

4.kroz park

Кроз парк се орила песма

5.dve sestre

Ове две мале сестре су пример како се исповеда вера своја
По изласку из парка заорила се молитва “Господе Исусе Христе, сине Божији, помилуј нас грешне“, која се неизменично изговарала у две групе. И ако тих десет километара које је Литија прешла у веома јаком темпу(око два и по сата), представљају стални успон на моменте изузетно велик, молитва није престајала до краја. Заиста је било дирљиво видети и чути браћу и сестре, како и поред великог напора због пута нису престајали да гласно изговарају молитву од које се орила шума.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Шума се орила од молитве Господу

???????????????????????????????

Најмлађи учесник Литије Теодор (8 месеци).

???????????????????????????????

Парастос
По доласку код спомен костурнице служен је парастос србским војницима који су дали своје животе за Крст Часни и слободу златну у I светском рату, а потом је уследио кратки програм који је кроз беседе, песму и стихове подсетио нас на вредности које су красили Гучевске јунаке.

???????????????????????????????

Добривоје Лазић је приредио малу изложбу предмета везаним за I светски рат.

???????????????????????????????

Милош Дејановић пуковник у пензији је упознао присутне са битком на Гучеву.

Гучевска битка није завршена победом, већ се србска војска повукла, али зато њен успех и слава није ништа мања од оних победничких. Она је у потпуности испунила свој циљ. Надчовечанским напорима и жртвом Гучевски јунаци су у крвавој рововској борби која је трајала 55 дана, учинили чудо зауставили су много надмоћнију аустроугарску војску. Захваљујући Гучевској бици сломљена је друга аустроугарска офанзива на Србију, што је довело касније до победе наше војске у Колубарској бици.

11.svi zajedno

Ми се налазимо на светом месту, јер је свака стопа ове земље натопљена крвљу

Гучевских јунака који су се жртвовали да би Србија остала и опстала.

 

Ово обележавање Гучевске битке није имало за циљ да од заборава сачува Гучевске јунаке, јер њихова имена су записана у вечној књизи и они живе докле сунце греје, већ да подсети Србе на вредности – врлине тих див јунака, а које смо ми данас као народ изгубили. Те врлине које су красиле некада Србе и које су задивиле цео свет су: чврста и јака вера у Бога и његову помоћ, упорност, истрајност, храброст, јунаштво, снага, издржљивост, пожртвовање и пре свега врлина над врлинама љубав. Љубав према Богу и вери својој, према земљи и народу своме, према породици и огњишту своме, љубав за коју су и своје животе дали.

12.gučevska bitka

Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје (Јн. 15, 13).

За разлику од наших часних предака, данас су Срби врлину над врлинама љубав заменили великим грехом равнодушношћу. Равнодушношћу према Богу и вери својој, јер док екуменисти и други отпадници од Бога, хуле на име и реч Божију, док нам скрнаве храмове Божије и покушавају да униште веру прађедовску, Срби то немо посматрају. Равнодушношћу према земљи која нам је од Бога дата, док мајка Србија јеца и тражи помоћ од деце своје, јер је светски лешинари претече антихриста САД, ЕУ, НАТО и Ватикан разапињу, распарчавају, док нам отимају крваво стечену ђедовину, Срби то немо посматрају. Равнодушност према народу своме, док нам убијају, муче и протерују са вековних огњишта народ наш, док нам намећу антихришћанске законе и антихришћанско понашање, претварају нас у евроунијате и не дозвољавају да будемо људи – Светосавци, Срби то немо посматрају. Равнодушношћу према своме огњишту и породици, док нас трују и из ваздуха и са земље, убијају нас преко хране и медицине, док нам нашу децу, нашу будућност, наше анђеле у развратним школама скрнаве и претварају у безбожну масу, Срби то немо посматрају. Какво је равнодушност поклопила србски народ говори и ова Литија, у којој је учешће узело неколико дестина браће и сестара, уместо да је било неколико стотина или хиљада.

Народ славних војвода Мишића, Степановића, Бојовића, Путника, мајора Гавриловића, најмлађег каплара Момчила Гаврића, Милунке Савић, Гаврила Принципа, данас немо посматра док издајници евроунијати-еврофанатици и екуменисти успешно одрађују свој јудин посао за светске зликовце, уништавају Србски народ и државу. Ако се ускоро не тргнемо из равнодушности, и не вратимо вредностима које нас чине људима, а које су красиле наше часне претке, нестаће и државе Србије и Србског народа. Уместо равнодушности и понизности као робови, усправимо се и постанимо људи, и као јунаци на Гучеву свом снагом бранимо своју веру, земљу, народ, породицу и огњишта.

“Судбина Вам је у властитим рукама, блистава будућност или поново ропство“. др.А.Рајс

Како радили, тако нам Бог помагао!

Дана 09.09.2014.лета Господњег

Срби на окуп

месни одбор Шабац – Мачва