Надлежности поверене квазиинституцијама у Приштини биће у складу са Уставом. Да ли ће?

Skupstina SrbijeБЕОГРАД, 12. јануара 2013.  – Све надлежности које као резултат преговора буду поверене Приштини, биће потврђене уставним законом и пренете органима аутономне покрајине Косово и Метохија, у складу са Уставом и законима Србије, прецизирано је у суботу једним од три амандмана скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Тај амандман, који је прихваћен на седници Одбора, предвиђа да се то уврсти као нов став у оквиру тачке један предложене резолуције.

Амандманом се прецизира да разговори са представницима Приштине треба да дају допринос бољем животу грађана на Косову и Метохији, миру и стабилности и европској будућности Србије и региона.

Такође, амандманом је промењен и став о циљевима разговора, који су проширени.

Предвиђено је да је циљ разговора стварање услова за српску заједницу и све друге националне заједнице на Косову и Метохији којима се гарантује сигурност и пуна заштита људских права.

Другим амандманом Одбора, који је такодје прихваћен, предвиђена је промена дела преамбуле резолуције, тако што се тај документ позива на све резолуције, декларације, и одлуке Скупштине Србије о Косову уз узимање у обзир одлука Генералне скупштине и Савета безбедности УН о Косову.

Тим амандманом је, како се наводи у његовом образложењу, предложено да се генералном формулацијом замени појединачно навођење релевантих аката о Косову и Метохији и тиме избегне могућност изостављања неког од тих аката.

Трећим амандманом Одбора прецизирано је да ће представници Републике Србије кроз преговоре тежити изналажењу споразумног и свеобухватног решења за Косово и Метохију, уместо речи Република Србија.

Пре утврђивања амандмана Одбора, то скупштинско тело је одбило осам аманданама Демократске странке Србије (ДС С) и шест амандмама Демократске странке (ДС).

Претходно је ДС повукла амандман који је предвиђао да политичка платформа председника Србије за разговоре са Приштином у изворном облику буде саставни део образложења резолуције.

БЕТА