Ђурић очекује да ЕУ позитивно вреднује њихове напоре (велеиздају)

djuric

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да ће отварање преговарачких поглавља зависити пре свега од воље држава чланица ЕУ, иако се ради о делу територије државе Србије њеном суверенитету и народу.




Напомена: Уредништво „КМ Новина“ се ограђује од свих изјава, намера и делања супротних важећим законима државе Србије, њеном Уставу и интегритету чији су Косово и Метохији неотуђиви део. Изјаве супротне овом ставу преносимо са циљем указивања на такву врсту деловања и његовог бележења.



Непоходно је истаћи да се на Косову и Метохији, али и у осталим деловима Србије, народ не слаже са политиком коју води тренутна про-западна влада у Србији а која је лажима о свом патриотском курсу, завела и преварила бираче те тако дошла на место на коме се и налази. Ово што се данас спроводи више пута је називано и својим правим именом – велеиздајом, што водећи медији не смеју и не желе да окарактеришу као такво.
 
Имамо ситуацију да уочи неформалних консултација са представницима ЕУ о преговарачком поглављу 35 које ће у петак бити одржане у Бриселу, Ђурић је у интервјуу Тањугу рекао да је претходних месеци добијао чврста уверавања да оно што у реализацији бриселског договора зависи од политичке воље Албанаца на Косову неће утицати на европске интеграције Србије.

„Преговарачки оквир је постављен тако да никада не можете да искључите могућност да ће нека земље одлучити да у неком тренутку неко питање које има везе са КиМ искористи као средство притиска на нашу земљу како би се остварили неки уступци. Ми, међутим, интензивно радимо на томе да створимо такву политичку климу и однос поверења, партнерства, а где је то могуће и пријатељства, да се такви кораци у односу на нашу земљу не чине“, казао је Ђурић.

Срамота је да представник српске владе, попут Ђурића, истиче како су тој влади од већег значаја „европске интеграције“ што представља потпуно апстрактан и дубоко неодређен појам док му изузетно важан део територије сопствене државе ништа не значе и због тога их одбацују терајући Шиптаре силом да оформе некакву владу од терориста како би им омогућили да спроведу ову велеиздају. Ово се још даје и поред тога што се воде тек неформалне консултације, попут кафанских разговора, о некаквом статусу за шта „постоје чврста уверавања“ да воља шиптара неће ометати процес велеиздаје Србије. За то постоје „чврсте гаранције“ док Шиптари на КиМ од исте Европске Уније добијају материјалну, војну, техничку и правно помоћ од краја 90-тих година до данас.У ишчекивању извештаја о скринингу у преговарачком поглављу 35, које обухвата питање нормализације односа Београда и Приштине, Ђурић је рекао да очекује афирмативни став Европске службе за спољне послове и Европске комисије, али да ће отварање преговарачких поглавља зависити пре свега од воље држава чланица ЕУ.

Знамо колико и каквог добра су донели Србији а каквог онима који на Србију насрћу. Да, они су нас бомбардовали, отимају Косово и Метохију и распарчавају остатак државе, трују и убијају наш народ.

Он очекује да Србија у предстојећем периоду добије подршку у процесу евроинтеграција због чињенице да на одговоран начин иступа према свим грађанима на КиМ, да пружа руку косовским Албанцима и да жели да Срби преузму део одговорности за дешавања у покрајини кроз учешће у шиптарској влади (коју, иначе, не признају).

Антиципирајући наставак дијалога са Приштином на политичком нивоу, Ђурић је рекао да постоје бројна питања која у том процесу тек треба да буду отворена, као што су имовина Србије на КиМ, положај Српске православне цркве и судбина несталих лица.

„Динамика, формат и теме дијалога зависиће у великој мери од улоге посредника у овом процесу. Госпођа Ештон је била лично веома ангажована у овом процесу и ми смо захвални њој и њеном тиму на ономе што су урадили на нормализацији односа“, рекао је Ђурић. 

Још једна срамота коју пуно право да понесу имају пре свих чланови српске владе. Све што је баронеса Ештон урадила – иде у прилог независности Косова и доноси трајну несрећу српском народу и држави. 

У овом тренутку, према његовим речима, постоје различита мишљења о томе како треба да изгледа будући дијалог, али да је извесно да је рецепт који је коришћен до сада дао резултате.

Резултати, ако ћемо их набрајати, пре свих јесу – граница између Косова и Метохије и централне Србије, у потезу државне територије која није никада била насељена Шиптарима а протеже се до Копаоника, тачније Панчићевог врха. Такође, омаловажавање и разбијање српских институција, пре свих Судова. Срби препуштени безакоњу односно предати на суд онима који су остали некажњени за злочине почињене над српским народом. Полиција је такође разбијена, доведена у статус Јањичара, изузетно непријатељски расположена према свом народу због понижења која је доживела. Спроведени су и избори квази-државе Косово док су легално избарани српски представници власти, без другог разлога осим велеиздаје, распуштени а Скупштина никада није расписала изборе за локалну власт у тим општинама иако је била обавезна по Уставу државе Србије.

„Моја лична процена је да је врло могуће да ће и међународна заједница да се определи да подржи овај модел разговора без притисака везаних за некакво формално- правно обавезивање, јер наши ставови о статусу су довољно чврсти и јасни да нико ко жели да Србија настави да напредује ка ЕУ и нормализује односе са својом јужном покрајином не би на тај начин постављао ове односе“, рекао је Ђурић.

– Срамота, још једном!

Београд је за што бржи наставак политичког дијалога са Приштином опредељен и због чињенице да неке од већ договорених ствари нису спроведене, као што је формирање основних судова и тужилаштава у срединама са српском већином, или стварање претпоставки за формирање Заједнице српских општина.

„У наредном периоду требало би да управљачки тим ЗСО предложи нацрт статута заједнице. Срби на КиМ ће бити спремни да у кратком року предложе тај документ и сигуран сам да ће и то бити предмет начелних разговора у Бриселу сада, а суштинских онда када будемо имали саговорника са албанске стране“, казао је Ђурић.

Иако на сав глас кукају како не постоје „законски услови“ код Шиптара који су самопрогласили „независност“ од Србије, испоставља се да не постоји никакав нацрт статута такозване „Заједнице српских општина“. То је било главно политичко обећање, у то време Александра Вулина, да ће Срби одмах након одржавања шиптарских избора написати тај статут. Прошло је годину дана а испоставља се да он није ни у идеји оформљен. Наравно, поред тога што ионако ништа неће значити и неће имати никаквог ефекта јер ће бити у надлежности непостојеће шиптарске државе на Косову и Метохији. 
 
„Јако је важно да се у договору са политичким вођством Албанаца споразумемо о томе да се у једном тренутку Бриселски споразум преточи у законе који важе у покрајини (шта друго него независној шиптарској држави на КиМ)“, казао је Ђурић.

Србија је, када је реч о политичкој ситуацији на КиМ, и даље чврсто на становишту да представници Срба треба да буду део владе у Приштини, али као заступници српских циљева и политике на КиМ, будући да је то једини начин да се економски, безбедносно и политички оснажи српски народ у покрајини, тврди Ђурић.

„Срби на КиМ ће, уверен сам, договор о влади постићи са онима који буду показали да су највише у стању да омогуће српској заједници да ојача свој статус“, рекао је Ђурић, и додао да, иако је протеклих седмица било неформалних контаката са свим политичким организацијама на КиМ, формалних разговора о учешћу Срба у власти у Приштини још није било.

А формални разговори о формирању владе, сматра Ђурић, биће могући тек када институционални неред и правни галиматијас који тренутно постоји на КиМ на неки начин буде решен.

Овај хаос племенско-савремених тенденција у шиптарском друштву је резуктат са једне стране немогућности да се сами Шиптари договоре око поделе плена (власти) а са друге и идеје и контрола Запада над овим групама људи. 

Описани неформални разговори са политичким чиниоцима из шиптарских редова су пре свега били могући са хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем и осталим терористима и убицама и прогонитељима Срба са КиМ. То добро које могу донети нека Ђурић и остали чланови владе у Србији, носе својим кућама и својој деци.

Агенције


Припремиле: КМ Новине