Доктор Смрт који је вадио органе Србима у „жутој кући“ лоциран у Холандији

hro-jusuf_620x0

ЈУСУФ Сонмез, који је пред Окружним судом у Приштини осуђен за организовани криминал, трговину органима и незаконите операције на Србима и особама других националности, лоциран је у Холандији, потврђено је „Новостима“ у Тужилаштву за ратне злочине. Тужилац Еулекса Џонатан Рател затражио је расписивање црвене Интерполове потернице за овим турским доктором, који је до сада избегао да буде изручен властима на Косову.

Сонмез је био главнооптужени у случају илегалних трансплантација бубрега у клиници „Медикус“, где је био главни хирург и један од вођа криминалне групе која се бавила нелегалним пресађивањем бубрега. Он је ухапшен почетком јануара 2011, у Истанбулу, али је после саслушања, у року од 24 сата, пуштен уз кауцију. Исте године, у јуну, дао је интервју „Новостима“, у коме објашњава да „живи уобичајено и да се не плаши да ће бити ухапшен“.

Такође, тада је ексклузивно за наше новине истакао да „није учествовао ни у каквој трговини људским органима“ и да се „неће предати косовским институцијама јер су корумпиране“.

СЛУЧАЈ “МЕДИКУС“ У установи „Медикус“, недалеко од Приштине, вршене су незаконите операције вађења органа људима из Русије, Молдавије, Турске и Казахстана којима је лажно нуђено и до 15.000 евра по бубрегу. Она је затворена 2008. године. Укупно је осуђено седморо Албанаца, а утврђено је да је извршено 30 нелегалних операција вађења бубрега у којима је учествовао Сонмез.

Следеће сазнање у вези са његовим пребивалиштем је да живи у Јужноафричкој Републици. У овој земљи боравио је донедавно, према речима Владимира Вукчевића, српског тужиоца за ратне злочине. Од тада му се губи сваки траг. Како „Новости“ сазнају из српског тужилаштва за ратне злочине, овај бегунац пронађен је у Холандији.

Осим пронађеног хирурга осуђеника, озлоглашеном бандом руководили су и Моша Харел, ухапшен маја 2012. у Израелу, и власник поменутог медицинског објекта Љутфи Дервиши.

Цео „случај ‘Медикус’“ откривен је још 2008. године. Тада је турски држављанин коме је претходно на поменутој клиници извађен бубрег био малаксао на приштинском аеродрому „Слатина“ само са документима „Медикуса“, што је изазвало сумњу код радника обезбеђења. Затим је специјални известилац Савета Европе Дик Марти поменуо „случај ‘Медикус’“ у свом извештају из 2010. године. На основу тог документа касније је формиран специјални истраживачки тим ЕУ на челу са тужиоцем Клинтом Вилијамсоном. Овај амерички тужилац пре месец дана представио је свој извештај у Бриселу. У њему се наводи да је врх Ослободилачке војске Косова учествовао у злочинима против човечности – убиствима, отмицама, мучењима отетих Срба, Рома и других неалбанаца.

Такође, Сонмез је у „жутој кући“ у Албанији вадио органе Србима, Ромима и нелојалним Албанцима отетим на Косову.

Е. В. Н. – НОВОСТИ