Шта нисмо знали о конференцији о Западном Балкану: заставе Србије и „Косова једнаке и на истом месту“

zapadni balkan

Косово је под својом заставом учествовало на недавној међународној конференцији о Западном Балкану у Берлину. Међу земљама учесницама нашла се и Србија. Међутим, учешће Србије на овој, за Србију раније најављеној важној конференцији, на којој је била истакнута и косовска застава, није у складу са инструкцијом Владе Републике Србије о учешћу и поступању српских државних органа на регионалним скуповима на којима учествује и Косово – у случају да Косово буде представљено на начин другачији од прописаног инструкцијом Владе Србије и  Бриселским споразумом о регионалном представљању, представници државних органа Србије обавезни су да реагују и то тако што би напустили скуп, уз писани протест организатору.

Фуснота – пахуљица која се отопила 

Упркос договору који је постигнут у оквиру споразума о регионалном представљању – да се уз „Косово“, у свим пратећим документима на међународним скуповима додаје и фуснота, она је од првог дана мртво слово на папиру. Штавише, према инструкцији Владе Републике Србије о учешћу и поступању српских државних органа на регионалним скуповима на којима учествује и Косово, текст фусноте не мора бити исписан на табли испред представника Косова, већ само у пратећим документима.

Са друге стране, међутим, представници Косова су често одбијали да учествују на догађајима на којима се Косово писало уз фусноту, а у јавности се често на ироничан начин тумачио овај део Бриселског споразума.

Тако је заменица косовског премијера и шефица косовског преговарачког тима, Едита Тахири, убрзо након потписивања Споразума о региононалном представљању, прокоментарисала да је фуснота заправо пахуљица.

Она је на констатацију да Косово због звездице поред имена ипак неће бити равноправно представљено као друге државе, одговорила: „Та фуснота је као пахуљица, истопиће се кад прође зима.“

Влада Србије је на седници 09. фебруара 2013. године, усвојила ову инструкцију, која је омогућила званичницима Србије да учествују на форумима са Косовом под условима који су предвиђени Бриселским споразумом о регионалном представљању. Влада Срије је тада детаљно навела шта ова инструкција садржи и објаснила да је ова инструкција донета са циљем отклањања штете настале одсуствовањем представника државних органа са регионалних скупова.

Инструкција подразумева да поред табле на којој је исписано „Косово*“ (Косово са звездицом), у свим пратећим документима, текст фусноте мора бити наведен најмање при првом помињању у сваком појединачном документу, а у фусноти да се наведе – „овај натпис не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом 1244 и мисљењем МСП о косовској декларацији о независности.“

Представници државних органа Србије су, такође, обавезани да код домаћина скупова и представника Европске уније инсистирају на доследној примени представљања Косова – без истицања косовске заставе и других обележја, уз захтевање присуства представника УНМИК-а.

Ова инструкција, такође, предвиђа и ситуације у којима српски званичници су, у случају ако и када се косовски званичници не представе у складу са инструкцијом, обавезни да реагују и то тако што би представници државних органа Србије напустили скуп, уз писани протест организатору.

 

Међутим, на недавно одржаној конференцији о Западном Балкану у Берлину, којој су званичницни српске владе иначе придали велики значај, током рада на конференцији уз косовску делегацију није био присутан представника УНМИК-а, а била је истакнута и застава Косова.

Чињеницу да је Косово на берлинској конференцији наступило под својом заставом, потврдио је и заменик косовског министра иностраних послова, Петрит Селими – фотографијом на свом Твитер профилу, на којој су видљиве заставе свих учесница и уз коментар да је Србија увек одбијала да учествује на догађајима на којима је била истакнута косовска застава, сем када је у питању догађај који оргнаизује канцеларка.

„Србија је увек одбијала да учествује на догађајима на којима је била истакнута косовска застава, сем када је у питању догађај који оргнизује канцеларка,“ написао је Селими.

Он је на свом профилу поставио још једну фотографију застава земаља учесница уз коментар – „Сви једнаки. Сви различити. Сви на једном месту. Балкан у Берлину, септембар 2014“.  А Селимијев низ објава на твитеру допуњен је и фотографијом премијера Србије, Александра Вучића, косовског премијера, Хашима Тачија и немачке канцеларке, Ангеле Меркел уз Селимијев коментар – „Премијери Косова и Србије гледају у мапу са Меркел. Нема етничких мапа више, већ инфраструктурних веза“.    

Од дана постизања споразума о регионалном представљању, па до средине прошле године, одржано је сто тридесет и три регионалних састанака и догађаја, а Косово и Србија су учествовали на шездесет и пет оваквих догађаја, наводи косовска организација КИПРЕД у свом прошлогодишњем извештају „Анализе примене техничких споразума између Косова и Србије“. КИПРЕД наводи да је на двадесет и једном догађају Србија одбила да учествује због присуства Косова, на шеснаест од њих Косово није учествовало због фусноте постављене на столу, али такође и на три, или четири догађаја, због кашњења у издавању виза за косовске делегације, као и због недовољног буџета.

Косовска влада је такође известила да је на састанку који је организовало Министарство унутрашњих послова Македоније, подржаном од стране ДЦАФ-а, од 16 – 18 октобра 2012. године, са темом „Криминалне организације које се баве дрогама, ситуација у ЕУ са посебним фокусом на балкански простор“, само косовска делегација била представљена без заставе. Такође, на Иницијалном састанку шефова скупштинских одбора за источноевропску спољну политику, организованом од стране Скупштине Републике Хрватске, 18. и 19. октобра, у Загребу, Косово није позвано да учествује. 

Бледски стратешки форум – српски и косовски званичници први пут на истом међународном скупу

Бледски стратешки форум, који је одржан септембра 2011. године је састанак на којем су се косовски и српски званичници нашли на истом међународном скупу.

На Бледском форуму су тако учествовали тадашњи министар спољних послова Србије, Вук Јеремић и косовски министар спољних послова, Енвер Хоџај и министар за инфраструктуру, Фехми Мујота. Међутим, до сусрета представника Косова и Србије није дошло, будући да је приштинска делегација учествовала на скупу првога дана, а министар спољних послова Србије сутрадан.

Скупу је присуствовао и вршилац дужности шефа УНМИК-а, Фарид Зариф.

Косово под својом заставом на Регионалној конференцији у Румунији, Србија није учествовала 

Косово је 2012. године под својом заставом учествовало на регионалној конференцији у организацији Мреже удружења локалних власти у Источној Европи, на тему „Климатске промјене агенде локалних власти источне Еуропе“ које се одржавала у Тулцеа у Румунији. Заставе свих учесница су биле истакнуте током конференције, а српски званичници нису учествовали, иако је Србија чланица ове мреже удружења. 

КоССев