Подељени бесплатни уџбеници шиптарима на југу Србије

srdjan-verbic1

БУJAНOВAЦ – Mинистар просвете и науке Срђан Врбић поделио jе данас бесплатне уџбенике ђацима првацима у две школе у Буjановцу.

У школи „ Бранко Радичевић“, у коjоj се настава изводи на српском jезику, бесплатне комплете књига добило jе 170 првака, а у школи „ Наим фрашери“ где се настава изводи на албанском jезику бесплатне уџбенике добило jе 55 ђака првака. Укупно за основце на подручjу Прешева, Буjановца и Mедвеђе jе одштампано 2.400 комплета уџбеника, а четвртина од тог броjа су књиге за прваке.

Mинистар Вербић jе рекао да jе држава испунила обећање и да jе одштампала бесплатне уџбенике за ђаке националних мањина, али прави циљ државе jе да стално побољшава уџебнике, а не да они буду бесплатни.

„Не постоjе бесплатни удзбеници, све њих морамо да платимо или из будзета или родитељи да их купе. Oно што jе нама циљ jе да сви коjи су угрожени, они коjи не могу да плате, да сви они бесплатно добиjу уџбенике. A за све нас на нивоу целе земље jе интерес да уџбеници буду бољи. Да уџбенике коjе користимо данас буду само корак према томе. Oво jе нешто што треба да критикуjу и ђаци и наставници и да нам даjу смернице да направимо боље уџбенике“ рекао jе Вербић.

Поред бесплатних удзбеника за прваке, Kоординационо тело за општине Прешево, Буjановац и Mедвеђу додатно jе обезбедило 950 комплета прибора и ђачких торби.Председник Kоординационог тела Зоран Станковић наjавио jе да ће се након избора за Савете националних мањина наставити са одабиром уџбеника за ученике коjи наставу похађаjу на албанском jезику.

„У последње четири године Национални савет Aлбанаца jе предложио, а надлежни органи министарства прихвалити 88 удзбеника за основну школу коjе користе ученици на албанском jезику. Преко тога ове године усвоjено jе jос 16 удзбеника из Aлбаниjе коjи ће такође моћи да се користе. Са новим избором Националног савета Aлбанаца , надам се да ћемо у наредне четири године обезбедити све уџбенике не само за основце већ и за ученике средњих школа коjи наставу похађаjу на албанском jезику“, казао jе Станковић.

Прваци основних школа „ Бранко Радичевић“ и „ Наим фрашери“ добиjене комплете књига су почели да разгледаjу већ у ходнику школе. Већина њих била jе одушевљена дизаjном удзбеника Свет око нас, а министар им jе обjаснио да jе школа исто као кад играjу игрице на рачунару.

„Школа jе врло слична томе, само не добиjате поене него оцене. Потрудите се да сакупите што више поена па се видимо на вишем нивоу“, поручио jе министар ђацима првацима.

Директор школе „„ Наим фрашери“ , Хевзи Aлиjи упознао jе министра са запосленима и ђацима рекавши да школу похађа 365 ученика и да школи jедино недостаjе фискултурна сала и наставно особље за немачки и српски jезик.

Танјуг