Дачић: Споменик терористима изместити на место које је за нас „прихватљиво“

ivica_dacicБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће Влада Србије уклонити спорни споменик у Прешеву уколико не буде постигнут договор са локалним властима и оценио да је незаконито постављање те спомен плоче провокација за све Србе.

„Сигурно је да је у питању провокација. Више пута сам рекао да се проблеми намерно и вештачки изазивају и Влада Србије не жели да повлачи било какве потезе који би додатно искомпликовали ситуацију, али тај споменик не може да остане на том месту“, рекао је Дачић у дневнику телевизије „Пинк“.

Најбоље би, како је рекао, било да га Албанци на југу Србије сами уклоне и поставе на месту које је „за нас прихватљиво“ – које није јавна површина и да се у току подношења захтева се све то уведе у законску процедуру.

„Овако је све урађено мимо закона и директна је провокација, пре свега, и Србима који живе у Прешеву, али и Србима који живе у Србији . То никакве везе нема ни са људским правима, ни са правима националних мањина и то ниједна држава не би толерисала“, рекао је Дачић и додао да ће, ако не буде договора, влада сама да уклони спорни споменик.

На ванредној седници одборници Скупштине општине Прешево данас су одлучили да споменик терористима из Прешева, Бујановца и Медвеђе остане у центру тог града и усвојили закључке којима се дају овлашћења локалној самоуправи да нађе законско решење за питање споменика.

ТАНЈУГ / ПИНК / Срби на окуп