Дејвид Лидингтон: Заједничко управљање границом између Србије и Косова раније било незамисливо

dejvif lidingtonЛондон – Велика Британија заузима се за наставак проширења Европске уније након уласка Хрватске, наводећи да не би смело бити паузе у том процесу, јер је Унија будућност југоисточне Европе, оценио је британски министар за Европу Дејвид Лидингтон.

„Европски министри и ја сагласни смо с напретком неколико земаља, потврђујући њихова достигнућа да би добиле датум“, написао је Лидингтон у чланку на порталу PublicServiceEurope.com, додајући да његова земља „чврсто подржава европску будућност Србије“.

Он је истовремено изразио задовољство што Србија жели да напредује у остваривању услова с којима се сагласио Савет министара ЕУ у децембру прошле године.

„Желимо да видимо Србију како улази у наредну фазу чим испуни (неопходне) услове за то. Недавни кораци у дијалогу између Србије и Косова, уз посредовање ЕУ, показали су способност обе земље да се носе с тешким питањима, што им омогућује да наставе пут ка чланству у ЕУ“, навео је Лидингтон.

Он је као „одличан“ пример тога навео примену споразума о заједничком управљању границом између Србије и Косова 10. децембра, што је, како је истакао, „раније било незамисливо“.

Бета