До сада 10 скупштинских докумената о Косову

Skupstina SrbijeБЕОГРАД – Скупштина Србије која ће у суботу, 12. јануара, размотрити резолуцију о Косову, донела је од 2004. године десет резолуција, декларација и одлука о томе.

Влада Србије је у среду утврдила Предлог резолуције о Косову који ће упутити Скупштини.

Последњи документ о Косову Скупштина је усвојила 31. јула 2011. године, после насиља на прелазима Јариње и Брњак: „Декларацију о актуелном стању на Косову и Метохији након једностраних и насилних аката привремених институција самоуправе у Приштини“.

Пре тога, парламент је 18. фебруара 2008. донео „Одлуку о потрдјивању одлуке Владе Србије о поништавању противправних аката привремених органа самоуправе на Косову и Метохији о проглашењу једностране независности“.

Скупштина је 2007. донео три документа о Косову, најпре, 14. фебруара 2007, „Резолуцију поводом предлога за свеобухватно решење статуса Косова специјалног изасланика УН Мартија Ахтисарија“.

Потом је парламент 25. јула те године донео „Резолуцију о неопходности праведног решавања питања Косова и Метохије заснованг на медјународном праву“, када су усвојени и извештај државног преговарачког тима у преговорима водјеним у Бечу од 21. фебруара до 2. марта 2007. године и одлука о прихватању тог извештаја.

Скупштина је 26. децембра 2007. усвојила и „Резолуцију о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Србије“, и одлуку о прихватању извештаја државног преговарачког тима о преговорима водјеним под мандатом тројке Конатакт група о будућем статусу Косова.

Одлука о прихватању извештаја о току разговора о политицком решењу будућег статуса Косова и Метохије дпонета је 27. фебруара 2006. године, а септембра те године парламент је усвојио „Одлуку о раду државног преговарачког тима за политичке разговоре о будућем статусу Косова и Метохије“.

Скупштина је 21. новембра 2005. донела „Резолуцију о мандату за политичке разговоре о будућем статусу Косова и Метохије“.

Током 2004. године парламент је 26. марта усвојио „Резолуцију о Косову и Метохији“, а 29. априла „Одлуку о утврдјивању плана за политичко решење садашње ситуације на Косову и Метохији“.

БЕТА