Муфтија Муамер Зукорлић: Санџак је већ 100 година под српском и црногорском окупацијом

zukorlic 1

Муфтија Муамер Зукорлић рекао је у интервјуу кувајтској телевизији Ел реј да је Санџак већ 100 година под српском и црногорском окупацијом, да је регија на важном географском положају, те да би требало да добије, ако не државу, а оно макар аутономију.

– Упркос свим потешкоћама с којима се суочавамо живећи 100 година окупирани од Србије и Црне Горе, пошто се Санџак налази између њих, ми нисмо престајали да постојимо упркос масовном етничком чишћењу у Првом и Другом светском рату, те упркос последњим ратовима, у Босни и на Косову – казао је Зукорлић и навео које земље окружују Санџак – Црна Гора, Србија, Косово, те да је положај ове регије важан јер спаја Босну с Косовом, док Србију спаја од Црне Горе, односно раздваја од ње.

– Зато је Санџак у последњих 100 и више година био кључна тачка многих превирања. То је ставило муслимане у многе проблеме и то је разлог што је Санџак подељен између Србије и Црне Горе, иако је регија која има своју историју и у најмању руку треба да има аутономију, ако не може да постане држава – навео је муфтија.

Овај верски поглавар, познат по запаљивим изјавама и провоцирању јавности, рекао је у поменутом интервјуу и да је стално на мети јер се залаже за права муслимана и да је због тога чак покушан и атентат на њега.

Како је рекао, србијанске власти хтеле су муфтију полтрона.

– Наше тражење права је појачало ударе на нас и на мене лично. Не би прошло ни два дана а да се у београдским новинама не говори о муфтији који провоцира, који је екстреман – навео је он.

(Курир)