Азем Власи: Србија ризикује шири сукоб

azem-vlasiСАРАЈЕВО – Шиптарски политичар и некадашњи лидер комунистичке омладине у Титовој Југославији Азем Власи сматра да би југ Србије могао постати ново потенцијално жариште јер, како каже, заоштравањем односа са тамошњим Албанцима државни врх Србије ризикује шири сукоб.

„Када је реч о Прешевској долини, нека не рачунају да они могу тамо са Албанцима да раде шта хоће, а да не ризикују шири сукоб. Буду ли тамо насртали на Албанце, они су насрнули на све нас Албанце! То нека знају“, казао је Власи за агенцију Анадолија.

Он сматра да Србија заоштрава односе са Албанцима на југу Србије само зато јер они користе своју националну заставу и желе да имају, како је рекао, „спомен обележје албанским жртавама“.

За Власија је Платформа о Косову „још један безобразлук и небулоза коју нисмо имали прилику да видимо још од Милошевићевог времена“.

Власи, наиме, процењује да би, након техничких споразума, преговори Београда и Приштине због тога могли да „застану“.

Према Власијевим речима, суштина је у томе да би такозвана косовска влада од Брисела, као посредника, требало да тражи да на Србију изврши притисак да депонује изјаву којом ће обећати промену Устава из којег ће Косово бити избачено и писану изјаву да ће уочи уласка у Европску унију признати Косово, као независну државу.

„Ниједна земља не може у чланство ЕУ, а да има такво отворене претензије према некој држави као што их има Србија, и то на арогантан начин, испољава према Косову преко такозване Платформе за Косово. Неке ствари које постоје у Платформи ни Милошевић не би уписао“, сматра Власи.

Он сматра и да би за Србију „централно питање“ требало да буде то да су косовску независност признале 22 чланице ЕУ, однсоно 98 Уједињених нација.

Власи каже да „нико није луд да прихвати захтеве Србије“, односно да би у косовској власти требало да седе „чисти дебили“ да би уопште прихватили разговоре о српској Платформи.

„Ароганција се састоји у томе да уопште неко у Србији себи дозвољава да износи идеје како уредити север Косова и север у целини. На косовској страни нико није луд да са Србијом разговара о томе како да се уреди неко питање у нашој земљи, па макар то било и за три општине. Косово и Србија могу разговарати и постићи договоре само у вези с питањима која се тичу њихових односа као две државе”, навео је Власи.

Он каже да не искључује могућност да Србија све у вези с Косовом ради намерно како би разговори Београда и Приштине били прекинути.

ТАНЈУГ