Оливер Ивановић једини кандидат за првог амбасадора Србије у Великој Албанији

Oliver ivanovic sava janjicУвод уредништва: Тражећи прави лингвистички термин који може заменити појам „амбасадор“ као опуномоћени представник једне суверене државе у другој, неко је дошао до овог новог лингвистичког појма „официр за везу“, а који у свести грађана једне државе којој се отима део територије неће изазвати гађење и осећај да је неко издао, барем на први поглед. У овој ситуацији издаја Косова и Метохије и Србије, успостављањем односа на нивоу представника државе Србије и квазидржаве Косово, а преко официра за везу (читај амбасадора) више је него очигледна.

Бивши државни секретар у Министарству за Косово и Метхију Оливер Ивановић (55), тренутно је једини кандидат за место српског официра за везу који ће при канцеларији ЕУ у Приштини контролисати примену до сада постигнутих споразума две стране.

Како сазнајемо, премијер Србије Ивица Дачић досад је обавио само телефонски разговор са Ивановићем, а ових дана доћи ће и до сусрета, након чега ће бити познато да ли ће он прихватити ту позицију или ће се трагати за другим кандидатом.

– Још није било озбиљног разговора на ту тему – каже Ивановић за “Блиц”.

Поред тога што је био државни секретар у министарству, обављао је и дужност члана Координационог центра за Косово и Метохију.

Дачић је недавно изјавио да ће до краја године бити познато ко ће обављати функцију српског официра за везу у Приштини, али ће изгледа тај рок бити пролонгиран јер је тешко наћи кандидата који испуњава све неопходне услове.

Како смо незванично сазнали, кандидат мора да има политичко искуство, да добро познаје политичку ситуацију у Приштини и региону, да је поуздан, као и да, осим српског, говори и албански и енглески језик.

Иако је и „косовски премијер“ Хашим Тачи најављивао да ће у децембру именовати свог представника у Београду,“ Министарство спољних послова“ у Приштини још није саставило ни предлоге кандидата. Како пишу медији у Приштини, разлог за то је оклевање „косовских амбасадора“ да иду у Србију.

„Министарство иностраних послова тек треба да пошаље листу потенцијалних кандидата од којих ће један бити именован за представника Косова у Србији“, наводи се у писму приштинском „Експресу“.

Блиц / Срби на окуп