Албанија: Српско име 1.000 евра!

dru-Duljevic 1_620x0

СРБИ у Албанији и даље не могу да имају српско име и презиме. После вишедеценијске борбе, добили су право да врате раније насилно промењено или додељено име – или презиме. Никако и једно и друго! И за то морају да плате хиљаду евра.

На овај проблем као на једно од најдрастичнијих кршења људских права у Европи указује Напредни клуб, у свом Годишњем извештају о политичким правима српског народа у региону. Кажу, таква дискриминација се ретко среће.

– У Албанији су Срби папиролошки Албанци. Не могу да упишу српску националност у матичне књиге – наведено је у овом извештају. – Права српске заједнице у Албанији и даље спадају међу најслабије остварена политичка права једног народа у Европи.

Наши сународници у Албанији углавном су насељени у селима Ретли Боушу и Хамир, а има их и у граду Фијеру. Срби су у овој земљи православци, муслимани и католици. Они наводе пример муслиманске породице Дуљевић, која је одана српској химни и застави.

– Албанија је под утицајем ЕУ, у јануару 2014. отворила школу са наставом на српском језику – наведено је у извештају. – Основана је у селу Хамил и похађа је 60 српских ђака. Ово је први значајнији корак власти према Србима.

За разлику од Албаније, Срби у Македонији углавном уживају загарантована мањинска права. Мада, у протеклих годину дана њихов положај се мало погоршао. Највећи изазов, према извештају Напредног клуба, представљају асимилација и право на вероисповест.

– Српска обележја у протеклој години била су предмет напада екстремистичких и шовинистичких албанских група. Непосредно после откривања, децембра 2013. године, споменик цару Душану у центру Скопља је оштећен, а српски владар окарактерисан је као „окупатор западног Балкана“ – наведено је у извештају. – Највећи проблем представља испољавање вероисповести и прогон представника СПЦ.

Посебно наводе случај прогона владике охридског Јована.

 

МАКЕДОНИЈА: НАРОД КОЈИ НЕСТАЈЕ

СВЕ је мање припадника нашег народа у Македонији. У 2013. години родило се 120 српске деце, а умрло је 400 Срба. Прошле године склопљено је 116 бракова у којима су невесте Српкиње, али само је 19 младожења било исте националности.

И.М. – НОВОСТИ