Кијевска хунта почела гранатирање центра Доњецка

доњецк 23

ДOЊEЦK – Украjинске снаге су данас отвориле артиљериjску ватру на област око кључне базе проруских снага у центру Доњецка, коjи jе упориште проруских снага у источноj Украjини, саопштиле су власти тог града.

Гранатирано jе подручjе око регионалног седишта украjинске безбедносне агенциjе СБУ, навела jе градска скупштина Доњецка, упозораваjући људе да се склоне са улица и оду на безбедно место, jавља AфП.

У гранатирању опкољеног Доњецка погинула су три, а рањено jе пет цивила, саопштиле су власти тог града у источноj Украjини.

У артиљериjског ватри оштећена су три стамбена блока и пет кућа у jугоисточном делу Доњецка коjи се зове Буђонивски. У индустриjском граду Доњецку живи милион људи.

Уништене су и две куће у jедном насељу у западном предграђу, али нема извештаjа о жртвама.

Украjинска воjска jе обjавила да се спрема да заузме Доњецк пошто jе током претходних месец дана успела да опколи проруске снаге у том граду. Jуче jе први пут извршен ваздушни напад близу центра Доњецка, па се страхуjе да би улице тог града могле постати ново боjно поље.

Грађански рат у Украjини траjе скоро четири месеца и до сада jе у неjму погинуло више од 1.300 људи.

Више од 285.000 људи избегло jе из своjих домова, показуjу подаци УНХЦР коjи jе упозорио на опасност од „масовног егзодуса“ ако се сукобу интензивираjу.

У Луганску, другом упоришту проруских снага у источноj Украjини, власти су упозориле да прети „хуманитарна катастрофа“ због тога што су залихе воде, хране и горива потрошене.

Танјуг