Где су споменици Вука Караџића и Његоша из Приштине!?

rusenje spomenika Vuka Karadzica 1

Неопходан проналазак

 

После јуна 1999. године Албанци су јужно од Ибра порушили и уклонили све споменике, бисте, спомен плоче и друга обележја  српских историјских личности. Неки споменици су после рушења  сачувани и однети у српским срединама као споменик Милошу Обилићу недавно посављен у Грачаници, споменик Доситеју Обрадовићу постављен  испред ректората Приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици, док је споменик кнеза Лазара после рушења  из Гњилана премештен у српско село Шилово.

Vuk Karadzic kontejner

Где су и шта је са споменицима Вука Караџића и Петра Петровића Његоша из Приштине још се незна. Оно што се зна је да су јуна месеца 1999. године споменици  срушени у Приштини а да ли су сачувани још је неизвесно. Ради се о великим споменицима које није било могуће уклонити без моторних возила.

njegos pristinska biblioteka

njegos srusen

Но, неопходно је да се пронађу и поставе на местима која то заслужују, у српским срединама поред бројних школа.

Бројне бисте српских књижевника испред школа широм Косова и Метохије али и мањи споменици српских историјским личностима су у потпуности уништени.

rusenje spomenika Vuka Karadzica

Тамо где су деценијама били споменици српским историјским личностима данас су Албанци поставили споменике осведоченим Албанцима који су били у редовима фашиста из Другог светског рата,  осведоченим терористима из зликовачко – терористичке “УЧК“ али и живим америчким личностима, ратним злочинцима, који су сејали зло и ратове по свету и који су се залагали за бомбардовање Југославије и убијање цивила.

Зоран Влашковић – Срби на окуп