Србима у Албанији прети потпуни нестанак

zastava albanije

Београд — Влада Србије што хитније треба да покрене питање заштите права српског народа у Албанији јер Србима у Албанији прети потпуни нестанак, каже Александар Чотрић.

Члан Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону је у изјави достављеној агенцији Бета навео да су Срби у Албанији без признатог статуса националне мањине и без права на институционално образовање и информисање на матерњем језику.

Он је навео да 30.000 Срба у Албанији, иако су аутохтон народ који на тим просторима живи вековима, немају право на мањинско представљање у парламенту и не располажу ниједном образовном установом и средством информисања на матерњем језику.

„Срби, али и друге мањине (Грци, Македонци, Власи…), онемогућени да се на пописима становништва изјашњавају о националној и верској припадности, а због административних компликација и високих трошкова поступка, који премашују 1.000 евра, практично су лишени могућности да поврате своја изворна имена, која су за време владавине Енвера Хоџе насилно албанизована“, навео је Чотрић, који је посланик Српског покрета обнове.

Он је оценио да Влада Србије у билатералним сусретима са властима из Тиране, као и пред медјународним организацијама – Уједињеним нацијама, ОЕБС-ом и Европском унијом што хитније „мора да покрене питање заштите права српског народа у Албанији и грубог кршења

Оквирне конвенције Савета Европе о заштити права националних мањина, коју је пре једне деценије ратификовао и Парламент Албаније“.

(Бета)