Русија је огромна земља – све то контролише један човек!

Putin_SrbiУтицајна међународна консалтиншка група Евроазија је објавила на сајту америчког часописа Форин полиси списак најутицајнијих светских политичара. Прво место је остало празно, друго је заузео председник Русије Владимир Путин, на трећем месту је шеф Федералне Резервне Службе САД Бен Бернанке. Даље следе немачки канцелар Ангела Меркел и председник САД Барак Обама.

 Рејтинг је изазвао бурне дискусије у штампи и на Интернету. Часопис Форин полиси је пожурио да истакне да није повезан са тим списком, саставио га је председник консалтиншке компаније Евроазија, амерички политиколог Јен Бремер, зато он одражава само његово мишлење. Међутим, у ексклузивном интервјуу Гласу Русије сам Бремер је саопштио да је рејтинг, који је он представио, резултат разматрања теме «Власти и глобална политика у савременом свету» од стране експерата те компаније. Има их око 150, њихова је специјализација процена политичких ризика. Другим речима, није реч о личном мишлењу.

У интервјуу Гласу Русије је Бремер подвукао да је утицајност – способност личности да реализује промене, које знатно утичу на судбине великог броја људи. Зато за шефа Евроазије није изненађење, што је на челу списка управо председник Русије Владимир Путин.

Ако се разматрају власне пуномоћности Путина као личности – оне нису знатне у размерима толико огромне земље као што је Русија, нарочито у односу на друге земље. Постоји мноштво мањих земаља-диктатура, као што, рецимо, Туркменистан или Северна Кореја, где је у рукама лидера усредсређена апсолутна власт! Међутим, замислите: Русија је огромна земља, озбиљан економски играч и енергетска суперсила, Русија има огромну армију – све то контролише један човек! У чијим рукама ће се то наћи, ако тај човек умре? Или како ће стојати ствари са влашћу закона и организацијом управљања? Са гледишта утицајности данас је Путин објективно најутицајнији политичар у свету, он је усредсредио у својим рукама највећу регионалну власт у Русији.

После Путина је на списку шеф ФРС САД Бен Бернанке. Према мишлењу низа аналитичара, управо је иницијатива Бернанкеа да се спроведе трећа етепа куповина обвезница омогућила Обами да буде изабран за други председнички рок. Међутим, сам Барак Обама, мада је лидер велике земље, на светску ситуацију не пружа баш знатан утицај, – сматра политиколог Јен Бремер.

Ту је занимљива ситуација. У нашем је списку Ангела Меркел испред Обаме, јер су њени напори и акције много значајнији за ЕУ. Ја бих је назвао Човеком године. Обама је данас председник светске суперсиле, међутим, политика Вашингтона је у последње време постала толико непредвидљива и неусклађена, што битно ограничава могућности планирања и утицаја Обаме у односу на његове претходнике. Данас је Америка много више усредсређена на унутрашњим економским и одбрамбеним питањима. Са гледишта политичких решења и озбиљних политичких промена, Меркел и Бернанке су много више учинили на светском нивоу него Обама.

Прво место у рејтингу утицајних политичара је празно. Шеф групе Евроазија тако коментарише ту нијансу: Према мом мишлењу, живимо у свету, где влада Велика Седморица или Двадесеторица, живимо у свету нултог светског лидерства! Данас свет очекује неког, на кога би могао да превали бреме одговорности за решење најсложенијих проблема. Пријатно је да се истакне да данас нико није испао утицајнији од Путина, – закључио је Јен Бремер.

Глас Русије