Добили отказе због Бриселског споразума

policija1

Око 700 отпуштених полицајаца са Косова пред Управним судом у Београду тражи повратак у службу.

 

Београд – Док чекамо одговор на питање да ли је Бриселски споразум у складу са Уставом Србије, правна конфузија коју је та ситуација направила оставила је око 700 полицајаца са Косова без посла. Са њима је уредбом Владе Србије из децембра 2013. године прекинут радни однос и остављена могућност да оду у превремену пензију.

Како полицајци, од којих неки са свега две или три године радног стажа, не желе да иду у пензију, њих 700 ће пред Управним судом покушати да оспори законитост владине уредбе. Такође, они су и од Уставног суда затражили да оцени уставност по њима спорног акта.

Бобан Митковић је један од полицајаца који су почетком ове године примили решење о престанку радног односа. Он је од 1999. године, када је отишао са Косова, радио у Полицијској управи Београда. Ипак, како каже, „на папиру“ је он и даље радио на Косову.

Уредбом Владе која је настала као последица Бриселског споразума, сви полицајци који су били пријављени на Косову су морали да буду отпуштени. Парадокс је да су сви ти људи петнаест године радили у Србији. Њих 280 је нашло посао у косовским институцијама, али нас 700 је потпуно незаконито отпуштено. А све што желимо јесте да се бавимо својим послом – наводи Митковић. Према његовим речима, било је покушаја да разговором са политичарима реше ову ситуацију, али „све је остало на пуким обећањима“.

Синдикат српске полиције, који је за јесен најавио штрајкове, као један од услова да до њега не дође навео је решавање питања отпуштених полицајаца са Косова.

Уредба Владе Србије којом су укинута радна места полицајцима је потпуно незаконита. Већини њих нису остављене никакве опције. Ми захтевамо да се њима омогући да раде у управама при административној линији са Косовом – каже за Данас Глишо Видовић, председник Синдиката српске полиције. Он додаје да је ова одлука још гора када се узме у обзир да полиција има велику потребу за кадровима.

Како разговори са представницима власти нису уродили плодом, полицајци су правду потражили пред Управним судом. Адвокат Владимир Радовановић, који заступа око 400 полицајаца, сматра да овај случај јасно показује шта се догоди када се политика судари са правом.

Ова уредба је политички чин, проистекао из Бриселског споразума. Нажалост и епилог овог случаја и каријера ових људи зависе директно од политике – наводи Радовановић. Према његовим речима, овакви спорови се најчешће окончају за годину или две, али уколико Радовановић неће да спекулише о датуму судске одлуке уколико дође до уплива политике у случај.

МУП без коментара

У Министарству унутрашњих послова јуче нису желели да коментаришу овај случај.


Насловна илустрација: Новинар.де


Извор: Данас.рс