Aлександар Вучић: Уговор са Фијатом неће бити показан јавности

vucic zamisljeni

БEOГРAД – У Скупштини Србиjе почела jе седница на коjоj посланици постављаjу питања премиjеру Aлександру Вучићу и министрима Владе Србиjе.

У Скупштини су већ одраниjе били министри привреде и државне управе и локалне самоуправе Душан Вуjовић и Kори Удовички коjи су учествовали у расправи о амандманима на предлог Закона о приватизациjи и Измене и допуне Закона о стечаjу.

У Скупштину jе стигли и министар одбране Братислав Гашић, затим министар културе и информисања Иван Tасовац, министар без портфеља задужен за евроинтеграциjе Jадранка Jоксимовић, министар трговине, туризма и телекомуникаци Расим Љаjић, министарка грађевинарства, инфраструктуре, и саобраћаjа Зорана Mихаjловић.

Седници ће присуствовати и министри рада и спорта Aлександар Вулин и Вања Удовичић.

Пословником о раду парламента предвиђено jе да посланици сваког последњег четвртка у месецу члановима Владе постављаjу питања о различитим темама.

Српски авиопревозник ове године први пут у плусу

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Ер Србија српско предузеће и да смо ми ти који управљамо.

Вучић је то рекао одговарајући на питања посланице Олгице Батић, коју је интересовао уговор с Етихадом.

Вучић је рекао да смо ми као и арапски партнер уложили по 40 милиона, што је било неопходно за нове авионе и флоту и подвукао да смо ми ти који управљамо и да је то српско предузеће.

Како је рекао, ми смо затражили да они чине значајан део у менаџменту, те су стога и постигнути резултати који су остварени.

Он је навео и да је ноторна лаж да боравак три директора у Хајату плаћа Ер Србија наводећи да то плаћа Етихад.

Вучић jе изjавио да ће српски авиопревозник ове године први пут бити у плусу и да Eр Србиjа доприноси буџету Србиjе са 1,5 одсто БДП.

Вучић jе, одговараjући на питање председника Нове странке Зорана Живковића кад ће држава обjавити уговор са Eтихадом, рекао да jе JAT имао губитке годинама, ниjедне године мањи од 28 милиона евра, а да ће ове године први пут бити у плусу и „дати држави новац“.

Вучић jе рекао и да jе броj путника у 2014. порастао за 70 одсто на 940.000, а укупни приходи за 21 одсто.

Oн jе рекао да jе уведено девет Eрбасових авиона у флоту, као и да jе наручено jош десет Eрбасових авиона коjи ће бити пуштени у рад 2018. године.

„Tо значи да ће Eр Србиjа имати наjнапредниjу и наjефикасниjу флоту у региону“, рекао jе Вучић.

Премиjер jе додао и да jе проширена мрежа на 38 дестинациjа у свету, повећана повезаност са суседним земљама тако да jе Србиjа постала регионално чвористе.

„Eр Србиjа ради са чистим билансом стања“, рекао jе Вучић и додао да Eр Србиjа доприности са 1,5 одсто у БДП.

Што се тиче уговора са НИС-ом, Вучић каже да је примедбе лично изнео председнику Русије Владимиру Путину.

Одговарајући на питање лидера Нове странке Зорана Ззивковића када ће „тајни уговори“ бити представљени јавности, што је премијер обећао још у кампањи, Вучић је рекао да ни уговор са Фијатом, као ни са НИС-ом није потписао он већ странка на чијој је Живковић био листи.

„Што се тиче Фијата на жалост тај уговор неће бити показан.. То је уговор на који је држава Србија потрошила највише новца и да смо га којим случајем ми потписали били бисмо оптужени за највећи криминал“, рекао је Вучић у парламенту.

Подсетивши и да је уговор о НИС-у такође потписала странка на чијој је листи био Живковић и, како је рекао, још једна странка, премијер је казао:

„Изборили смо се да добијемо један добар уговор о Јужном току иако је почетак био трапав… Добили смо услове неупоредиво боље него што их имају Бугарска и Мађарска“.

Он је изразио очекивање да радна група која је формирана реши све проблеме у вези са тим уговором како, како је рекао, и доликује пријатељима – Србији и Русији.

Вучић је рекао и да је током недавног боравка у Москви на најдиректнији начин заступао интересе Србије и да је премијеру Дмитрију Медведеву предао документацију о исцрпљивању српских извора енергије, нафте и гаса, у износу који прелази преко 400 милиона долара у првих пет месеци ове године.

Вучић је рекао да у Влади Србије нема лопова и да ће се поносити објављивањем уговора са Уједињеним Арапским Емиратима након што то одобри шеик Мухамед чији долазак очекује.

Премијер је у парламенту најавио да ће ускоро бити потписан уговор са Мерцедосом о производњи њихових аутобуса у ФАП-у.

Бесплатни уџбеници на албанском до 1. септембра

Вучић је обећао да ће до 1. септембра ђаци албанске националности у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи добити бесплатне уџбенике на албанском језику, али је истовремено позвао Албанце да испуне своју обавезу према држави Србији и почну да плаћају струју.

Одговарајући на питање посланика албанске мањине у парламенту Шаипа Камберија када ће ђаци Албанци, као и други, добити уџбенике на албанском језику, Вучић је рекао:

„Потпуно сте у праву и таквих проблема је било и раније. Има проблема и са уџбеницима на хрватском и на бугарском језику и ми ћемо дати све од себе да пре 1. септембра то исправимо. Држава ће све своје обавезе према свим својим грађанима да испуњава, али очекујемо да ви лично и сви остали у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи испуњавају своје обавезе према држави и почну да плаћају струју редовно, јер Србија има право да наплати оно што јој припада“, рекао је Вучић.

Премијер је најавио да ће сада „почети да падају сви они који имају пара а не плаћају струју“, па не би, како је рекао, било у реду да „ви (Албанци) не плаћате струју годинама“.

„Замолите бираче да приме од државе уџбенике на албанском језику, обезбедићемо им то, ми то не чинимо због Европе већ због тога што поштујемо све наше грађане“, рекао је Вучић и додао:

„Не морате да волите Србију, али вас молим да је поштујете и почнете да измирујете обавезе према њој“.

На Камберијеву опаску да му није познато да права мањина зависе од плаћања струје, премијер је поновио да ће проблеми са уџбеницима бити решени до почетка наредне школске године.

„А ви се постарајте да измирујете рачуне за струју“, рекао је Вучић.

Претходно је на Камберијево питање одговорио министар образовања Срђан Вербић рекавши да би проблем уџбеника на албанском био решен много раније, али да се то није догодило због недостатка новца и зато што неки тендери нису реализовани на време.

Он је најавио нови закон о уџбеницима који ће системски решити све проблеме а у скупштинској процедури ће се наћи, како верује, већ на јесен.

На питање када ће бити изабран инспектор у области образовања са знањем албанског језика, министар је рекао да је то у поступку и да ће избор бити спроведен до почетка школске године.

Вучић се извинио припадницима националних мањина истакавши да је срамота што ова влада није испунила обавезу и обезбедила уџбенике на мањинским језима, али да то не може бити разлог да Албанци на југу централне Србије не плаћају струју.

„Срамота је да то нисмо испунили. Моја је срамота и срамота ове владе и извињавам се још једанпут због тога“, рекао је премијер у парламенту.

Имаћете књиге, плаћајте струју

Премијер Вучић изјавио је да ће држава до 1. септембра обезбедити бесплатне уџбенике на албанском језику, али је поручио да Албанци морају да плаћају струју.

„Било је проблема са уџбеницима и раније, има проблема и са наше стране, каснили смо и са књигама на хрватском, бугарском, па тако и на албанском и ми ћемо дати све од себе да пре 1. септембра то исправимо“, казао је Вучић, одговарајући на питање посланика СДА Санџак-ПДД Шаипа Камберија.

Подсетимо, у току је седница Скупштине на којој посланици постављају питања министрима и премијеру.

Вучић је изјавио да очекује да ће и Камбери и сви остали у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи испуњавати своје обавезе према држави, плаћати струју редовно, „од сутра“, како је рекао.

„Пошто ће сад један по један да падају тајкуни и власници ресторана који краду струју, није у реду да ви не плаћате струју годинама. Ученици ће примити уџбенике на албанском, то је обавеза државе, ми то морамо да испунимо, али и вас молим да поштујете државу у којој живите и измирујете своје обавезе“, додао је премијер.

Посланик Камбери на то је одговорио да ће сачекати 2. септембар и додао да нигде није видео да је остваривање права мањина условљено плаћањем струје.

Министар просвете и науке Срђан Вербић казао је да је у припреми нов Закон о уџбеницима и да ће он пред посланике стићи у октобру или новембру.

Премијер Вучић је, на констатацију посланика да проблем с уџбеницима има и русинска мањина у Војводини, рекао да је то пропуст Владе, да то не сме да се догоди и обећао да ће русински ђаци добити уџбенике на свом језику до 1. септембра.

Министар просвете Срђан Вербић најавио је данас да неће бити увођења нових ни укидања постојећих предмета истакавши да није добро да се предмети уводе уредбама.

Вербић је одговарајући на питања посланика у вези евентуалних нових предмета, сврсисходности постојећих рекао да није добро да се предмети уводе уредбом.

Он је додао да ове године неће бити увођења нових ни укидања постојећих предмета.

„Нећемо уводити нове предмете ни укидати, већ мењати садржаје“ рекао је Вербић.

Како је најавио поцеће анализа предмета, ефеката који доносе и онда видети колико они доприносе стратегији образовање.

Камбери, само да вам кажем да плаћате струју!

Струја мора да се плаћа – поручио је више пута пемијер Србије посланику Партије за демократско деловање Шаипу Камберију током седнице парламента а након опаске тог посланика да му није познато да права мањина зависе од плаћања струје.

„Не морате да волите Србију, али вас молим да је поштујете и почнете да измирујете обавезе према њој“, рекао је Вучић Камберију, одговарајући на његово питање о уџвеницима на албанском језику.

Вучић је наиме обећао Камберију да ће тај проблем бити ресен до почетка наредне школске године, а њему поручио да се у међувремену побрине да његови сународници измирују рачуне за струју. Затим је уз смех још једном рекао: „И да не заборавим, Камбери, од сутра почните да плаћате струју“.

Вучић додао да ће сада „падати један по један тајкуни и власник великих ресторана“, који не плаћају струју и поново позвао грађане из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа да је и они плаћају, јер то не чине годинама. Премијер је нагласио да ће Србији сигурно да испуни своје обавезе према албанској националној заједници као и према свим грађанима.

„Шаип, јесте ли јавили за струју, јавите за струју“, рекао је Вучић праћен грохотом из посланичких клупа.

Премијер је нагласио да ако грађани других националности од Србије траже оно што им припада, то ће свакако добити, ал ии да држава Србија има право да наплати оно што њој припада, а што се не би постављало као питање ни у једној држави.

„Чекаћемо 1. септембар да видимо како је испуњено обећање“, реплицирао је Камбери премијеру, а Вучић овога пута веома озбиљно рекао да ни Камбери ни било ко други неће убудуће добити струју уколико је не плате.

„Моје је да упозорим и (Зорана) Живкивића и Камберија да морају да плаћају струју. Шаип – од сутра морате да плаћете струју и уопште се не шалим, видећете да се не шалим, ако плаћају у Руском Крстуру, Крагуејвцу и другим местима у Србији морате и ви, сада вам кажем – почните да плаћате струју јер је нећете имати и можете да зовете било кога на кугли земаљској, жалите се и Девенпорту, Кирбију и Чепурину и коме год хоћете, ја вам кажем струју морате да плаћате“, нагласио је Вучић.

Допринос питању плаћања струје дала је и посланик ЛСВ Олена Папуга која је премијеру рекла да ни уџбеници на русинском нису одштампани, јер нико неће да штампа нискобуџетне уџбенике. Ако је неко лојалан и измирује своје обавезе према држави, то су грађани Војводине, рекла је Папуга и додала да су међу њима и Русини, Словаци.

„Фали много уџбеника, ниско тиражне уџбенике нико неће да штампа и молим вас немојте то повезивати са струјом“, рекла је Папуга, а Вучић затим признао да је његова срамота и срамота владе што нису испунили обећање дато за уџбенике штампане на језицима мањина.

„Добићете књиге на русинском“, обећао је Вучић, а Папуга у шали додала:

„А ако не добијемо књиге до 1. септембра, јел не треба да плаћам струју, пошто је уредно плаћам“.

Вучић је наставио да после сваког одговора на питање било ком посланика поручује Камберију да обавезно плаћа струју.

„Камбери, само да вам кажем да плаћате струју и да се не шалим“, рекао је по ко зна који пут током двосатне расправе у парламенту премијер Србије.

До 5. августа на сајту владе списак донатора

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће до уторка, 5. августа, на сајту владе бити списак свих донатора који су помогли Србији после мајских поплава.

Вучић је то рекао на посебној седници одговарајући на питање председника Нове странке Зорана Живковића зашто до сад није објављен списак.

Премијер се извинио грађанима, истичући да ће се списак наћи на сајту владе до 5. августа и да ће се све, као и до сад, радити транспарентно. Вучић је рекао да ће предложити измене Закона о финансирању политичких странака, како би странке могле да се баве хуманитарним радом.

Против уговора са Арапима буне се људи које је окупио Џомба

Ниједан метар квадратни није продат Ал Равафеду за 6.000 евра већ за далеко више, рекао је председник Владе Србије Александар Вучић.

Премијер је објаснио да ће Арапи сигурно имати „4,5 до 5 пута веће приносе по хектару него ми“.

Према његовим речима, нису тачне тврдње које су се данима шириле о штетном уговору са том компанијом из Уједињених Арапских Емирата.

„Давали смо по 10.000 евра и 7.000 евра. Али је 20 одсто власник држава Србија, па је права цена 12.000 и 8.400 евра“, рекао је Вучић и додао да Арапи нису власници земље, јер не могу ни једно заложно право(хипотека или продаја земље на пример) да остваре без одлуке државе Србије. Како је рекао „Србија ту има златан глас.

„Заштитили смо се и по том питању. Арапи имају обавезу да уложе још 4.000 евра по хектару“, рекао је премијер и додао да они неће добијати субвенције на земљиште.

Према Вучићем речима све што Арапи буду уложили, као што је опрема за наводњавање, остаје Србији.

Како је рекао неистина је и да је страни партнер плаћао по 6.000 евра за хектар већ да је та цена ишла од седам до 10.000 и навео да они нису власници земље.

Вучић је подвукао да они немају чак ни заложно право, да не могу да успоставе ни хипотеку нити ишта слично без државе Србије.

“Ми имамо тај златни глас и заштитили смо се и по том питању”, рекао је Вучић и додао да такве ствари и критике могу да упућују само они који полазе од себе и тако доносе закључке о другима.

Он је навео и да ће са тог земљишта бити остварени приноси и четири и по пута већи него што је сада случај.

Вучић је рекао и да на критике које се могу чути на рачун партнера из УАЕ и уоспсте сарадње са том земљом може да одговори и тиме да је то земља која је дала 15 милиона евра донација за поплаве чиме је највећи појединачни донатор.

Премијер Александар Вучић рекао да се против уговора са Арапима буне људи које је окупио „један тајкун“ а то је Никола Џомба, локални бизнисмен и бивши финансијер ФК Хајдук.

– Зашто се буне против уговора са Арапима и организују трибине? Зато што их је окупио један тајкун – господин Џомба – навео је Вучић, који у Скупштини одговара на питање посланика.

О Јужном току

Вучић је изјавио да није спреман да прихвати иницијативе које кажу да Србија треба да „побегне“ из пројекта Јужни ток, који, како је оценио, Србији може да донесе велику корист.

„Ми смо на путу ка Европској унији, али наша обавеза је да наставимо и поштујемо оно што је добро за Србију“, казао је Вучић одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије.

Он је истакао да је пројекат Јужни ток један од пословних потеза који би у Србији током 2015. и 2016. године требало да омогући привредни раст.

Вучић је рекао и да му није било тешко да и Американцима и Европљанима каже да је Јужни ток добар уговор јер, како је додао, посао Владе Србије је да води рачуна о Србији, грађанима и њиховим интересима.

„Не више воле Европу, неки Русију. Ми смо на путу ка ЕУ. А наша обавеза је да поштујемо оно што је добро за Србију“, поручио је премијер.

Он је поновио да је укупна инвестиција Србије у пројекту Јужни ток 19 милиона евра од укупно 2,1 милијарду евра.

„Наше учешће је минимално. Тај ризик да ли ће потећи или неће гас је на руској страни. Ми имамо по уговору 50 одсто грађевинских радова. Добили смо понуду руске стране да радимо 100 одсто радова што Србији доноси 470 милиона евра“, рекао је премијер и додао да је то огроман новац.

А, ако још успемо да решимо питање Железаре у Смедереву, Азотаре и Јужног тока и наставимо са политиком овакве озбиљне консолидације и реформе сигуран сам да ћемо 2015. године забележити значајан раст, а 2016. тај раст ће бити велики.

Пензионери, мирно спавајте

Вучић је пензионерима у Србији поручио да мирно спавају и да ће Влада наставити да брине о њима, као што је бринула и до сада.

„Пензионери имају право на мирну старост, иако су многи до сада то покушавали да им оспоре“, казао је Вучић и истакао да пензионери не треба да се плаше онога што читају по медијима.

Вучић је поручио пензионерима да мирно спавају, да не брину за своју будућност и да ће Влада Србије водити рачуна о њима, као што је то, како је рекао, чинила и до сада.

„Нико не треба да их секира ни по медијима ни на други начин…“, поручио је премијер и додао да ће они имати пристојну старост.

Изгледа да су Мишковић и Беко почели да плаћају порез

Премијер Вучић изјавио је да претпоставља да ће до краја године бити прве правоснажне пресуде у поступку који се води против власника Делте Миодрага Мишковића.

„Видео сам данас да су неки рекли – поставите Мишковића за директора Србијагаса. И то ме питају они који су поставили Мишковића за шефа Србије, да буде директор свих јавних предузећа, министар у свим министарствима, да буде председник владе и државе, а против Мишковића никада нису покренули поступак.

А ова држава и нека друга власт воде против Мишковића поступак и до краја године претпостављам биће првостепене пресуде“, рекао је Вучић.

Он је одговарајући на питања посланика у парламенту рекао да изгледа да су Беко, Мишковић и остали почели да плаћају порезе и навео колике су порезе платиле поједине њихове компаније и фирме власника још неких великих компанија.

Како је додао, закони су исти за све – и за Мишковића и за Бека и за посланика Ису Камберија (којег је више пута данас замолио да Албанци на југу Србије почну да плачају струју) и за њега и за све друге грађане Србије.

О приватизацији Политике и одласку аутобусом на седницу Владе у Ниш

Када је реч о приватизацији компаније Политика, Вучић је казао да је изнео те податке пре годину и по.

„Уопште немамо решење. Странка на чијој сте листи изабрани кад је владала, пљачкала је све да Свети Петар не може да установи ко је кога пљачкао и колико“, казао је Вучић и додао да је то чинила да би имала потпуну контролу над медијима.

„Не осећам се ни мало крив за ту ситуацију. Тако су вични лопови били на власти да нема тог суда који то може да похвата, али имаћемо снаге да распетљамо то клупко. Да ли ћемо успети, остаје да се види“, казао је Вучић.

Живковић је премијера питао да ли може да гарантује да нико од његових министара није незаконито стекао диплому или плагирао докторат и ко је платио професионалне музичаре који су забављали минстре на „ескурзији“ у Нишу.

„Стварно је лепо слушати вас, ваше лепе жеље су без основа и то је проблем ове владе. Немојте да вичите на мене ја нисам ни члан владе ни члан отаџбинске управе“, поручио је Живковић премијеру.

Вучић је рекао да је поносан што су министри ишли аутобусом, за разлику од неких који никада нису излазили из лимузина и да у понедељак у аутобусу којим су министри ишли на седницу владе у Нишу није било никаквог весеља.

„Нисам чак ни чуо музику, био сам на доњем нивоу аутобуса. Сигурно Србија није платила музику као ни седвиче. Ниједан мој ручак или вечеру није платила Србија ни грађани“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је очекивао да ће од Живковића чути и неко пристојно питање.

У новембру око 40 милиона евра бесповратне помоћи од ЕУ

Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће Србија у новембру или децембру из фонда солидарности ЕУ добити између 40 и 50 милиона евра бесповратних средстава за отклањање последица поплава.

Јоксимовић је, у Скупштини Србије, где министри одговарају на питања посланика, рекла да је Србија за та средства формално аплицирала јуче, а да је механизам за аплицирање за поменута средства покренут још током трајања поплава.

Иако ће средства стићи крајем године, она ће моћи да буду ретроактивно употребљена за већ започете пројекте обнове.

Услов је, како је објаснила, да та средства не буду искоришћена за обнову приватне имовине, већ за обнову инфраструктуре.

Србија у овом процесу, како је истакла, има третман као пуноправна чланица ЕУ, што је још један доказ важности статуса кандидата за чланство.

(Танјуг-РТВ-Бета-Б92)