Александар Вучић: Случај „жута кућа” потврђује објективност ЕУ

????????????????????????

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће објављивање извештаја главног тужиоца Специјалног тима за истрагу о трговини људским органима током рата на Космету Клинта Вилијамсона бити од огромног значаја за Србију.

Премијер Вучић је на састанку са Вилијамсоном истакао да ће објављивање извештаја потврдити објективност инстутиција Европске уније и међународне заједнице у истрази почињених злочина током рата на Косову и Метохији 1999. године, али и на просторима бивше Југославије, саопштено је из Владе, преноси Бета.

Вилијамсон, који је допутовао у Београд уочи објављивања извештаја Специјалног тима о налазима истраге о трговини људским органима током рата на Косову и Метохији, захвалио је српским правосудним органима на изузетно доброј и ефикасној сарадњи током истражног поступка.

Српски премијер је захвалио тужиоцу за „истрајност“ у расветљавању почињених злочина.

„Ми смо од почетка очекивали поштен и објективан приступ, што је тужилац Вилијамсон својим радом на најбољи начин потврдио и на тај начин оправдао своју репутацију као борац за поштовање права“, нагласио је премијер Вучић.

Амерички тужилац јуче је боравио и на Косову, а према најавама у медијима, крајем месеца, највероватније 28. јула, у Бриселу би требало да обелодани извештај о могућим незаконитим радњама у вези с трговином органима, преноси Танјуг.

Вилијамсон, који од почетка руководи Специјалном јединицом за истрагу случајева поменутих у извештају Дика Мартија о организованом криминалу и трговини органима, требало би у августу да оконча мандат након што претходно саопшти резултате истраге која је трајала три године.

Истрага у случају трговине органима, за коју се претпоставља да је починила бивша Ослободилачка војска Косова на најмање две локације у Албанији, у Бурелу и Фуш Круји, почела је 2011. године.

У априлу је Косово усвојило резолуцију о оснивању специјалног суда који ће се бавити само злочинима из извештаја швајцарског сенатора Дика Мартија.

Вилијамсон је у Приштини разговарао са косовском „председницом“ Атифетом Јахјагом, која му је пренела да је Косово спремно да испуни обавезе како би се процес истраге окончао.

Тужилац се састао и са „замеником косовског премијера“ Хајредином Кучијем, а на састанку су учествовали и „министри унуташњих послова и одбране“, Бајрам Реџепи и Агим Чеку.

Вилијамсон се, међутим, није састао са косовским „премијером“ у оставци Хашимом Тачијем, јавила је агенција Индекс онлајн, блиска „косовској влади“.

Случај „жута кућа” потврђује објективност ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић рекао је јуче да ће објављивање извештаја Специјалног тима на чијем је челу тужилац Клинт Вилијамсон, потврдити објективност институција ЕУ и међународне заједнице у истрази почињених злочина током рата на Косову и Метохији и на подручју СФРЈ. Тужилац Вилијамсон требало би 28. јула у Бриселу да објави извештај о томе шта је специјални истражни тим утврдио о случају познатом као „жута кућа” током три године поступка вођеног у најстрожој тајности.

Премијер Вучић је током јучерашњег састанка са Вилијамсоном истакао да ће објављивање извештаја о налазима истраге о трговини људским органима током рата на Косову и Метохији 1999. године бити од огромног значаја за Србију. Вучић је захвалио Вилијамсону за истрајност у расветљавању почињених злочина. „Ми смо од почетка очекивали поштен и објективан приступ, што је тужилац Вилијамсон својим радом на најбољи начин потврдио и на тај начин оправдао своју репутацију као борац за поштовање права”, нагласио је Вучић током састанка са главним тужиоцем који је захвалио српским правосудним органима на изузетно доброј и ефикасној сарадњи током истражног поступка, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

 

(РТС-Политика)