Путин: НАТО гомила трупе – одговорићемо адекватно!

vladimir-putin

МОСКВА – Председник РФ Владимир Путин указао је на гомилање НАТО трупа у Источној Европи и најавио адекватан одговор на активности алијансе. Ово је шеф државе изјавио на седници Савета безбедности посвећеној питањима суверенитета и територијалног интегритета земље.

Он је нагласио да ће због активирања НАТО у близини границе, Русија повећати одбрамбену способност, између осталог на Криму и Севастопољу.

Коментаришући изјаве стручњака да је систем ПРО, заправо одбрамбени систем, Путин је рекао да је реч о „делу офанзивног одбрамбеног система Сједињених Држава, постављеног на периферију“.

Путин је на седници Савета за безбедност Русије у Москви рекао да се снаге НАТО-а „демонстративно јачају на теритоирји источноевропских земаља“.

„Шта се дешава? фактички се формација снага НАТО-а на територији источноевропских земаља демонстративно јача, између осталог, у водама Црног и Балтичког мора“, рекао је Путин а преноси Итар-Тас с.

„Често нам говоре да је систем противракетне одбране одбрамбени. Уопште не, то је офанзивни систем, део офанзивног одбрамбеног система САД, изнетог на периферију“, казао је Путин.

„Шта год говориле наше стране колеге, добро видимо шта се у стварности дешава (…) Расту размере и интензитет оперативне и борбене припреме (…) Неопходно је у потпуности и на време реализовати све планиране мере за јачање одбрамбене безбедности земље, укључујући Крим и Севастопољ, где фактички морамо поново да градимо војну инфраструктуру“, рекао је Путин.

Руски председник је, притом, рекао да Русији и њеној територијалној целовитости тренутно не прети ништа.

„Никакве војне претње, претње суверенитету, територијалној целовитости земље, данас нема“, рекао је он и додао да је за то гаранција „стратешка равнотежа снага у свету“.

Према његовим речима, Русија „строго поштује норме међународног права, своје обавезе према партнерима“.

„Русија не улази ниукакве алијансе, и у том је у знатном степену залог нашег суверенитета“, подвукао је Путин.

Председник Русије је изразио очекивање да ће и друге земље и савези уважавати националне интересе Русије, а да ће се спорна питања решавати „искључиво дипломатским путем, преговорима“ и да се нико неће мешати у унутрашња питања Русије.

Русија ће, како је истакао, учинити све што од ње зависи ради опсежне и транспарентне истраге катастрофе малезијског „боинга“ у украјинском ваздушном простору.

Изражавајући још једном саучешће породицама погинулих, Путин је назвао пад авиона „ужасном трагедијом“.

„Нас позивају да извршимо утицај на устанике на југоистоку. Све што је у нашој моћи, понављам, наравно да ћемо урадити“, рекао је председник Русије, додајући међутим да је то „апсолутно недовољно“ и да је потребно позвати и кијевске власти да поштују „елементарна правила понашања“ и уведу „макар на кратко прекид ватре ради истраге“.

Путин је изразио револт због украјинског тенковског напада на Доњецк у време док су предаване „црне кутије“ срушене летелице.
„Међународни стручњаци који су дошли на место трагедије нису могли главе да промоле“, рекао је он и додао да устаници нису могли да пуцају сами на себе.

Путин је на седници, такође, критиковао схватање демократије у неким земљама, рекавши да ради достизања циљева одређене земље „користе механизме конкурентске борбе на међународној арени“.

„За то се ангажују капацитети специјалних служби, употребљавају модерне информативно-комуникационе технологије, канали зависних ‘филијала’, механизми тзв. меке силе (…) Све се то у неким земљама схвата као демократија“, рекао је руски лидер.

„Ми треба одговарајуће да реагујемо на те претње и најважније је радити систематски, решавати проблеме, који носе потенцијални ризик за јединство наше земље и друштва“, казао је Путин.

Председник Русије је рекао да се у низу земаља које воде независну политику тренутно дешавају „државни преврати, изазвани и финансирани споља“.

„Све чешће се у свету чује језик ултиматума и санкција а сам појам државног суверенитета се урушава. Неугодне земље и режими који спроводе независну политику или су се просто нашли на путу нечијим интересима, дестабилизују се“, навео је руски председник.

„Често се акценат ставља на радикалне националистичке, па и неофашистичке и фундаменталистичке снаге – као што се дешавало у многим земљама постсовјетског простора и како се дешава сада у Украјини“.

Према његовим речима, људи су дошли на власт оружаним и антиуставним путем, после избора су се на челу државе поново нашли они који су финансирали или спроводили преврат, а део становништва, који се не слаже са таквим развојем догађаја, силом покушавају да угуше, без икаквог покушаја да се одрже бар неки преговори.

У Русији, како је нагласио, није могућ сценарио „обојених револуција“, иако се „покушаји да се ситуација уздрма споља предузимају и предузимаће се“, како би Русија постала подложнија утицају на међународној арени.

Путин је изразио уверење да рецепти који се примењују на слабе и неуспеле државе у Русији „неће функционисати“.

„Наши људи, наши грађани, грађани Русије то неће допустити“, рекао је он.

Путин је, такође, позвао да се осмисле допунски потези за снижавање зависности руске привреде од спољних фактора, не само нестабилности на глобалним тржиштима, већ и од политичких ризика.

Извор: Глас Русије, Танјуг