Иринеј: Не знам да ли су Срби из Хрватске протерани или су је напустили?

irinej-bec-spcrs

КАРЛОВАЦ – Патријарх српски Иринеј, боравећи у Карловцу, у Хрватској, где је освештао обновљену цркву Светог Николаја, на питање новинара о евентуалном доласку папе у Србију, рекао је да је проблем то што у Србији данас има 250 хиљада људи за које, како је рекао, не зна да ли су протерани из Хрватске или су је напустили.

На питање како гледа на информацију да ће председник Србије Томислав Николић позвати папу Фрању у Београд одговорио је да је био за то да се папа позове и на недавну велику прославу у Ниш, као и да папа то зна, али тај предлог тада није прихваћен.

– Разлог тога је то што и сада у Србији живи, највише у биједи и невољи, око 250.000 људи који су, не знам да ли протерани из Хрватске или су је напустили. Они некако негативно гледају на улогу цркве око тога, а све се то негативно одражава и на однос према римском папи истакао је Иринеј и поручио да је дијалог нужан и да су учињени одређени помаци, пише сајт Светигора.

Потребан је „тренд нових односа јер тамо гдје смо стали у 11. веку, кад је дошло до деобе између Рима и Цариграда, то треба превладати“, рекао је, истичући да је црква Христова једна.

На питање о положају СПЦ-а у земљама насталим распадом СФРЈ, патријарх Иринеј је одговорио да он нигдје није завидан.

– Наша црква је велики страдалник, прије свега из Другог свјетског рата, што се, нажалост, поновило и недавно, а зашто је то тако ја не знам. Само знам даје трагедија у томе што смо ми и једни и други хришћани, нису нам вере непознате, нас везују многе веће истине него што нас деле истакао је српски патријарх.

Није питање да ли ће Православна и Католичка црква радити још више на нормализацији односа између Хрвата и Срба, рекао је патријарх, додајући да су на то позване и треба то да учине.

Извор: Побједа.ме / Светигора / Правда