Ангела Меркел: „Косовске институције сада делују на целој територији Косова, а људи на северу су, преко избора, добили локалне власти које заступају њихове интересе“

dubrovnik lideri

ДУБРОВНИК – Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас у Дубровнику да Немачка остаје при свом обећању да ће подржати европску интеграцију свих земаља западног Балкана, а говорећи о појединим земљама, она је посебно похвалила дијалог Београда и Приштине.

Меркел је приликом отварања састанка шефова држава региона у оквиру „Брдо-Бриони“ процеса, рекла да је дијалог Београда и Приштине био успешан, а из историјске перспективе веома важан. Он је, како је навела, омогућио даљи напредак на путу ка ЕУ.

Постизање напретка, према њеним речима, омогућила су храбра руководства, њихова далековидост и одлука да се искористи шанса, поставе смернице за бољу могућност, а то је подстакао изглед на европску перспективу.

„Интересантно искуство је да је успех у дијалогу променио ситуацију за учеснике дијалога на боље. Он није донео само једној страни предности, већ свима. Косовске институције сада делују на целој територији Косова, а људи на северу су, преко избора, добили локалне власти које заступају њихове интересе“, објаснила је Меркелова додајући да ће у привредном смислу север профитирати од тога, а Србија тиме остварила велики корак ка ЕУ.

Напредак у нормализцији односа Београда и Приштине, према њеним речима, мора бити настављен и не сме се стати на пола пута.

Када је реч о Босни и Херцеговини Меркел је казала да жели нову динамику у приближавању ЕУ, и како би се грађанима појаснила будуцност у просперирајућој ЕУ. Она је изразила наду да ће после избора уследити нова иницијатива, да ће уследити дела, и бити предузети одлучујући кораци.

По питању Македоније Меркел је казала да би требало да буде могуће да се тај проблем коначно реши, рекавши да се бавила већ свим могућим комбинацијама имена, и да некада више неће бити могуће смишљати даља.

„Без компромиса неће бити могуће решити проблем, а компромис значи да све стране треба да буду истовремено несрећне“, поручила је немачка канцеларка.

На почетку састанка, она је изразила саучешће жртвама поплава у БиХ и Србији, уједно рекавши да је ова трагедија упутила сигнал наде, јер су људи различитог етничког порекла сарађивали у правазилажењу проблема и пружању помоћи, што је охрабрујући знак.

Регион и њене државе, како је нагласила, одлучиле су се да постану чланице ЕУ, и свако на свој начин прешао је на том путу добар део.

Меркел је казала да регион треба да разговара о пројектима и гледа напред, као и да је добро да је некадашња клима разарања заменила климу заједничке обнове, без да се запостави да је преостало још много задатака које теба решити.

Меркел је казала да су потребни импулси за привреду, и да је у том смислу централно питање инфраструктура, те да је Европска комисија, са земљама чланицама спремна да помогне, као и да је регионална сарадња од користи за све.

Она је подвукла да су јачање владавине права, борба против криминала и корупције, независност правосуђа и медија, као и економски успех важни како би грађани имали поверење у своје државе, и да је ЕУ, а и Немачка спремна да им помогне у томе.

„Немачка је за европску перспективу свих држава региона. То је наше обећање којег се и даље држимо. Није увек лако код нас код куће да то гурамо, али од тога нећемо одустати“, поручила је немачка канцеларка.

Она је нагласила да, међутим, напредак свих земаља мора бити доказан, и да је пред свима пуно посла.

„Наше искуство је показало да све што се обави пре приступа касније не ствара конфликте“, поручила је Меркел истакавши да због тога Немачка инсистира да се испуне сви услови пре добијања чланства.

Такође је поновила да ће Немачка крајем идућег месеца, у циљу помоћи региону, организовати конференцију у Берлину на коју ће позвати шефове влада и министре, а да ће тај скуп бити организован и наредних година, јер о томе постигнут договор са Аустријом и Француском.

На вечери тог скупа биће, према њеним рецицма, и Хумболт стипендисти, који ће изнети своје ставове везано за будућност региона.

Домаћин данашњег скупа, председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да борба ЕУ за мир, економију, благостање није потпуна без саставног дела Европе, југоисточне Европе. На данашњем скупу, како је казао, биће говора о томе како Европа може бити поптпуна.

Овај скуп треба да помогне суседима и пријатељима да испуне што пре услове и постану саставни део ЕУ, поручио је Јосиповић.

Председник Словеније Борут Пахор казао је да је ово други састанак у овом облику и да је важан циљ поспешити регионалну сарадњу, подстаћи помирење и атмосферу пријатељства.

(Танјуг)