Путин се састао са Фиделом и Раулом Кастром и Данијелом Ортегом

vladimir-putin-fidel-kastro(1)

Итар-Тасс је известио из Хаване да се председник Русије Владимир Путин на Куби срео са лидером кубанске револуције Фиделом Кастром и актуелним лидером Кубе, његовим братом Раулом.

Путин је после сусрета рекао да Русија и Куба „стварају нове услове за развој билатералних односа“.

У изјави агенцији Пренса Латина, Путин је рекао да Русија жели „успостављање пуног технолошког савеза“ са Латинском Америком, посебно у области енергетике, аеронаутике и биофармације.

Москва разматра са Кубом „велике пројекте у области индустрије и високе технологије, енергије, цивилног авиосабораћаја, медицине и биофармације“, додао је руски председник.

Доњи дом руског парламента ратификовао је 4. јула споразум Русије и Кубе којим се предвиђа отпис дуга, а који је потписан 2013. током посете премијера Русије Дмитрија Медведева Хавани.

Укупан дуг Хаване према Москви износи 35,2 милијарди долара, што значи да ће бити отписано 31,7 милијарди долара дуга, а репрограмирао је враћања остатка од око 3,5 милијарди долара на период од десет година.

Након Кубе, Путин је посетио Никарагву а затим допутовао у Аргентину.

На састанку са председником Никарагве, Данијелом Ортегом, руски председник је рекао да односи две земље има добар потенцијал за развој, и да је потребно учинити више, нарочито у економији.

„Одушевљени смо вашом личном храброшћу и храброшћу вашег народа“, рекао је Путин Ортеги, који је за посету руског председника рекао да је историјска.

„Спремни смо да учествујемо у иницијативама Русије ради подршке миру како у целом свету, тако и у одређеним регионима“, рекао је Ортега.

Како је саопштено после сусрета, председници две земље размотрили су читав низ питања, укључујући испоруке руске пољопривредне механизације и пшенице.

Руски председник ће после Аргентине, посетити Бразил, где ће, како је најављено, разговарати са руководством те земље, срести се на самиту са лидерима земаља Групе БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) и присуствовати свечаној предаји права организовања светског првенства у фудбалу Русији 2018. године.

Такође, Путин ће се сутра састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која ће у Бразилу пратити финални меч на првенству у ком ће немачка фудбалска репрезентација играти против репрезентације Аргентине.

(Танјуг)

Путин показао свету да је Фидел жив!

ХАВАНА – Руски председник Владимир Путин јуче се састао са чувеним „оцем“ Кубанске револуције Фиделом Кастром (87), који је још једном потврдио да није преминуо, како су бројни медији више пута спекулисали.

Познато је да се некадашњи вођа Кубе у јавности појављује само у изузетним приликама па су бројни западни медији брујали о томе да се сусрео баш с лидером Русије. Иако детаљи њиховог састанка нису обелодањени, фотографи су успели да сниме Фидела Кастра, који је пред Путина ишетао свежег изгледа за своје године, а ходао је помажући се штапом.

Раније је саопштено да је Путин Куби опростио дуг од 31,7 милијарди долара, а током боравка на тој острвској земљи било је речи и о руској трговинској размени с њом. Наиме, тржиште Кубе потпуно је уништено због 52-годишњег привредног ембарга који јој је наметнуо Вашингтон, а сада је Путин и са актуелним кубанским председником Раулом Кастром покушао да пронађе решење да тој земљи помогне да опстане. С тим у вези, руске државне нафтне компаније „Рос њефт“ и „Зарубеж њефт“ требало би да склопе споразум о истраживању морског дна у потрази за нафтом, а реч је о једном од седам споразума који би требало да буду потписани.

(Курир)

Владимир Путин у ненајављеној посети Никарагви, на аеродрому га дочекао Данијел Ортега

Буенос Ајрес — Владимир Путин у кратку ненајављену посету Никарагви, где га је на аеродрому у Манагви дочекао председник Данијел Ортега, јавља руска агенција Итар-Тас.

„Много тога треба још урадити за развој наших односа, посебно у економији а за то имамо добру основу“, рекао је Путин и додао да Русија и Никарагва имају традиционално добре односе.

„Дивимо се Вашој и храбрости вашег народа“, рекао је Путин Ортеги и додао да се ове године обележава 70 година дипломатских односа измедју Москве и Манагве.

Ортега је назвао Путинову посету историјском јер је то први руски председник у посети Никарагви.

Владимир Путин који се налази у вишедневној посети Латинској Америци, боравиће данас у Буенос Ајресу где ће разговарати с аргентинском председницом Кристином Киршнер.

Председник Русије потом путује у четвородневну посету Бразилу, јављају данас светске агенције.

Путин је јуче стигао на Кубу а уочи доласка потписао је споразум о отпису 90 одсто огромног дуга Хаване према бившем Совјетском Савезу, више од 31 милијарде долара.

Русија и Куба потписале су још десетак споразума из области здравства, енергетике и инфраструктуре.

Путин који је остао у Хавани неколико сати, разговарао је с председником Раулом Кастром и другим кубанским званичницима, а примио га је и „отац“ Кубанске револуције Фидел Кастро (87) који се повукао с власти 2006. године.

Руски председник је изабрао да прво посети Кубу, како би унапредио односе с том земљом коју САД држе у изолацији више од пола века. Било је речи о руским инвестицијама за изградњу велике кубанске луке.

Путин у недељу одлази у Бразил где ће присуствовати финалу Светског првенства у фудбалу и учествовати 15. и 16. јула на састанку БРИЦС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка).

Светске агенције оцењују да би током Путинове посете Бразилу могло да додје до његовог сусрета с немачком канцеларком Ангелом Меркел. Очекује се да ће и она присуствовати финалу Мундијала пошто играју Немачка и Аргентина.

(Бета)