И Косово на донаторској конференцији за Србију

pristina-spomenik

На донаторској конференцији за помоћ Србији и Босни и Херцеговини које су током маја биле погођене катастрофалним поплавама, а која ће бити одржана 16. маја у Бриселу, како сазнајемо у Паризу, учествоваће и Косово.

На скупу на који су позване све државе, али и бројне међународне организације и специјализоване агенције које би могле да помогну, Косово ће, како нам је речено у Европској комисији, представљати министар спољних послова Енвер Хоџај.

Он и његов сарадник ће, међутим, како незванично сазнајемо у дипломатским изворима у Београду, седети иза табле на којој ће уз име Косова стајати и звездица. Ова звездица, да подсетимо, према споразуму Београда и Приштине из 2012. године, којим је регулисано регионално представљање Косова, означава посебан третман Косова.

Наиме, у фусноти на коју звездица упућује пише „без прејудицирања ставова према статусу и у складу са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности”.

Постизање овог споразума било је нека врста прекретнице за Косово, јер до тада оно није могло самостално да се појављује на међународним скуповима, говори у своје име или потписује међународне споразуме, већ је то уместо њега чинио Унмик.

Позивом Косову, са којим је завршила преговоре о ССП-у, да учествује на једном оваквом скупу, Европска комисија је, према речима наших саговорника, желела да Приштину, као будућег члана ЕУ, и на тај начин што више укључи у рад међународних скупова.

Београд, међутим, како за наш лист каже Иван Мркић, саветник за спољну политику председника Србије, није задовољан одлуком ЕК о позивању Косова.

„Ја сам и Мајклу Давенпорту и организаторима конференције из окружења француског председника Оланда рекао да не треба позивати Косово, јер оно не може ни само себи да помогне”, каже Мркић.

Организатори скупа очигледно нису уважили мишљење Београда који је иритиран оваквим поступком. Али, пошто је реч о скупу на коме би требало да буде прикупљена помоћ за Србију, није било много простора за конфронтирање са челницима ЕК.

Представница ЕК објашњава за „Политику”, да ово није први пут да Београд и Приштина наступају заједно на међународним конференцијама.

„Пре две недеље су били у Букурешту на позив румунског председника. Престали су да блокирају једни друге”, објашњава наша саговорница додајући да је у питању конференција добротворног карактера.

Међутим, високи француски дипломата задужен за организацију скупа каже да „донаторске конференције никада нису искључиво добротворне”. Оне, како истиче овај функционер Ке д’Орсеја, увек имају и политички аспект.

Председник Србије је, подсетимо, приликом посете Паризу, 22. маја, затражио од свог домаћина Франсоа Оланда да помогне у организовању међународне донаторске конференције за помоћ Србији и БиХ. „Коме смо могли да се обратимо ако не Француској?”, рекао је Николић новинарима у Јелисејској палати.

Иако је Оланд тада поручио да је Француска спремна да организује донаторску конференцију, његов портпарол је француским новинарима који су се питали ко ће то да плати рекао да Француска ипак неће сама да преузме организацију већ ће то да реши заједно са Европском унијом.

У организацију се поред Француске и Европске комисије укључила потом и Словенија. На листи позваних нашло се осамдесетак земаља и петнаест међународних организација, а међу њима и Косово.

А. Оташевић, Ј. Церовина

(Политика)