„Жене у црном“ нападнуте у Ваљеву

zene u crnom1

Активисткиње невладине организације „Жене у црном“ нападнути су у Ваљеву током протеста у знак подршке жртвама Сребренице.

Неколико активисткиња је повређено после напада групе млађих људи, која је све време скупа протестовала, па је полиција, која је обезбеђивала скуп, ухапсила њих неколико, преноси Бета.

Активисти „Жена у црном“ су на централном градском тргу развили уобичајени транспарент којим траже да се жртве Сребренице не забораве, а извршиоци геноцида позову на одговорност.

Недуго затим почели су да се окупљају млади људи углавном обучени у мајице „четници Ваљева“ и вређају активисте „Жена у црном“.

Они су се „пожалили“ јер скуп није најављен, па да се „скупи Ваљево и покаже им шта мисли“.

Већина пролазника централном Карађорђевом улицом стајала је на тротоарима преко пута Градског трга и одатле посматрала шта се дешава.

Најпре су чуло извикивање „Уа, уа!“, а потом и „Ој, Пазару нови Вуковару, ој Сјенице српска Сребренице!“.

Активисткиње су гађане јајима, а полиција, која је у међувремену добила појачања, покушавала је да одржи ред и неколико најратоборнијих Ваљеваца ухапсила и „марицом“ спровела у Полицијску управу на другом крају града.

Када је, готово после сат времена, скуп био окончан, а активисти „Жена у црном“ почели да пакују транспарент, неколико младића је искористило непажњу полицајаца, упало међу активисте, углавном жене, и напало их.

Неколико активисткиња је после удараца завршило на асфалту.

Полиција је тада реаговала, применила силу, и ухапсила још тројицу младића, који су такође приведени.

Њихови истомишљеници су најавили да ће ићи пред зграду Полицијске управе, а полиција обезбеђују један хостел у центру града, где су одсели учесници протеста, који су данас бициклима дошли из Београда.

Они сутра настављају пут Лознице, а прекосутра ће бити у Поточарима.

РТС