Језике треба учити не због жеље, већ потребе

srpsko_ruska_zastavaПрофесионална лингвистичка Академија која је почела са радом ове године у Москви је једина школа у руском главном граду у којој се предаје српски језик, и која ради по договору са филолошким факултетом Београдског Универзитета.

Руководилац Академије Николај Петров је сам дуго радио у Београду, и о принципима рада нам је испричао на српском језику.

Српски језик је наша генерална ствар. Радимо заједно са професорицом Весном Крајишњик која се сматра као најбољи стручњак за предавање српског језика као страног у свету. Због тога наш програм је заједнички. Ми пратимо програм филолочког факултета у Београду. Уствари, на крају предавања у професионалној лингвистичкој Академији наши студенти имају таку могућност да иду у Србију, у Београд, да држу испит на филолочком факултету и да добију сертификат филолошког факултета у Београду.

Како могу да примене своја знања у будућности данашњи студенти, зависи од њих самих. Иначе, мотиви да се учи српски језик су различити. Говори предавач српског језика на Лингвистичкој академији Јелана Кањух:

Посебно је то што имамо програме које су намењене за различите старосне групе и за различите потребе, да ли су они у области одређене струке. Модификујемо програме према томе шта је полазницима потребно какои би на крају они били задовољни курсевима како би се њима језик користи у оном смеру који је заиста њима потребан. Ми у групама имамо и млађу децу, која захтевају посебан начин рада и како ниједна школа заправо то не ради. Њима је узраст од осам година, али је било и интересовање и за више млађу децу, например, од пет година, пошто у школи постоје наставе енглеског језика. И било је интересената који су хтели да упишу своју децу на српски. Има и неких личних разлога, да ли је то посебна сарадња са неком српском компанијом у Русији или у Србији, или су то неки даљи циљеви. Постоје стари људи који просто желе да се преселе у Црну Гору и тамо проведу остатак свог живота. И њима је српски језик јако важан. А шта се тиче људи који сарађују са фирмама у Србији, та језичка баријера јако пуно утиче на њихов ниво сарадње. Тако да њима је то од великог значаја у остваривању контаката са неким компанијама. Они су стварно мотивисани да у краћем року савладају што више могу. Тако да то су неки највећи мотиватори. Управо су то просто потребе људи да науче језик. За сада немамо полазнике који желе да знају српски језик без неког озбиљног разлога. А из нашег личног искуства знамо да се језик учу управо тад кад је то потребно, а не за то што то је нека пука жеља. Углавном је то потреба, што нас покреће на тако нешто, јер да учи језик, човек мора да буде стварно мотивисан. А да би био мотивисан, просто мора да има неки циљм зашто и како ће тај језик да користи. А језик, како се не користи, његово учење нема заправо превише смисла, јер сењ тада он брзо и лако заборавља.

Како је рекла Јелена Кањух, предаје се и српска књижевност.

Николај је овде велики фан наше књижевности. Он је, например, један од наших професора који са студентима воли да чита Мешу Селимовића, Ива Андрића, Момо Капора и неке друге писце. То су, углавном, писци који су популарни у Русији. Самим тим су нашим полазницима интересантни за то што их могу да читају и на руском језику и на тај начин њима је лакше да пређу на књиге на српском језику. Тако да се фокусирамо пре свега на тој литератури која је преведена на руски језик. То је најбољи начин да све што њима није јасно могу на други начин да виде разлику у конструкцијама и слично. Руски преводиоцу су стварно потрудили да пренесу све што су наши писци на српском језику написали.

Обука на Лингвистичкој Академији је тек започела и о резултатима је рано говорити. Али Јелена Кањух је већ задовољна резултатима.

Наши полазници су имали прилике да после месец дана учења српског језика одлазе у Црну Гору и у Србију. И вратили су се презадовољни за то што нису могли да верују што после само месец дана учења језика они разумеју људе и да могу да комуницирају. Наравно не на неком високом нивоу, али то је просто комуникација за неопходне потребе налажења у некој новој земљи. Знаши наш курс је заиста био користан. И ми смо били задовољни како је то успело.

Догодине ће студенти професионалне лингвистичке Академије полагати испит из српског језика на филолошком факултету у Београду. Пожелимо им успех!

Григориј Соколов/Глас Русије