Путеви моштију краља Милутина од смрти у Неродимљу до Софије?

sveti-kralj-milutin

Многопоштоване краљеве мошти!

Још се незна шта је било и где су глава и десна рука  светитеља и владара?

 

Највећи српски задужбинар и градитељ цркава и манастира Краљ Милутин (рођен око 1253. године,  а владао од 1282  – 1321) (Стефан Урош Други Милутин) је изненада доживео мождани удар који му је одузео моћ говора и бацио га у постељу. Издахнуо је 29. октобра 1321. године у свом дворцу у Неродимљу код Урошевца, а сахрањен је у својој гробној цркви Бањској код Звечана. Његова изненадна болест и несређени наследнички односи створили су прави метеж у држави.

???????????????????????????????
Ћивот са моштима краља Милутина

Две и по године после његове смрти, црква га је канонизовала као светог краља. Његово тело је пред Косовски бој 1389. године пребачено из Бањске у Трепчу код Старог трга, да би пред отоманском најездом 1460. године било пренето у Софију,  прво у манастир Светих Ћирила и Методија,  а онда у цркву свете Недеље која се по његовим моштима још назива и црква светог Краља и која има велики култ у бугарском народу. Мошти Краља Милутина су  света заштита и града Софије. Краљеве мошти  из Трепче у Софију је пренео владика Силваније. Моштима краља Милутина недостају глава и десна рука.

Мошти краља Милутина су у цркви свете Недеље у Софији
Мошти краља Милутина су у цркви свете Недеље у Софији

Још се незна где су и  како је нестала од целих моштију  краљева глава и десна рука . Верује се  да их је неко украо, тако да је остало само тело. Иначе мошти Св. Краља су нетрулежне и цело тело је било сачувано.

Колико Бугари поштују краља Милутина  говори и то што се сваког 28. и 29. октобра  у његову част одржава бденије  и служи света архијерејска литургија. Из ћивота, који се налази десно испред самог олтара, свештеници износе његове мошти и уносе их у олтар где се одржава бденије. Мошти се преоблаче, а одећа у којој су биле обучене у протеклих годину дана,  исече се се у најситније комадиће и подели народу за здравље.

Министарства културе Бугарске и Србије као и Српска и Бугарска православна црква још 2006. године су се договорили да се део моштију краља Милутина врати Српској православној цркви и манастиру Бањска. Међутим, ћивот  краља Милутина је још у Софији.

На другој страни и унутрашњост манастира Бањске још није детаљно реновиран како би могао да прихвати део моштију краља Милутина који је овде био сахрањен 1321. године.

??????????????????????
Седам векова манастира Бањске , задужбине и гробне цркве краља Милутина

Зоран Влашковић – Срби на окуп