Српски радници „заробљени” у Москви: Без хране 50 сати

zeleznicka-stanica-skele-18_620x0

Педесетак преварених радника из Србије тренутно нема новаца да се врати из Русије и практично је заробљено у Москви јер су их послодавци изиграли и оставили без пребијене паре,преноси Dnevnik.rs.

По последњим информацијама од родбине радника, део њих је тренутно на аеродрому, део на железничкој станици у Москви, део је негде у граду, а шесторица су успела да стигну до нашег конзулата у престоници Русије. Сви они вапе за помоћ да би се што пре вратили својим кућама.

Преко једне бечејске фирме – а један од газда је из тог места док је други из Руме – из Србије је пре око три месеца и делом 6. јуна на рад у Москву отишло 86 радника из Србије. Њима је, како се сада може чути, обећан посао на три месеца и сатница од седам долара. Имали су смештај, али ни долара ни рубље нису добијали иако им је обећано да ће недељно добијати по 20 евра за личну хигијену. Епилог је да се део радника, оних који су имали по 450 евра за авионску карту, вратио у Србију, део се вратио возом или камионима бачкопаланачког „Таркета“, али највећи део је заробљен на московском аеродрому „Шереметјево“ и по престоници Русије.

Бачкопаланчанка Горана Вукајловић, мајка Бојана Вукајловића, једног од оних који су остали на аеродрому, каже за „Дневник“ да људи нису јели 50 сати, кредити за мобилне су им при крају, пара немају, а боравишне визе од 30 дана им истичу па је поједине приводила руска полиција. Не смеју се кретати без полиције, истиче супруга једног од оних који не знају како да се врати из Москве у Србију. Најгоре је што неки од њих и не знају где су, где је конзулат или амбасада.

Немају ни рубље у џепу, а имају празне телефоне, гладни су, нико им више од 50 сати не помаже. Ретки су у контакту с родбином у Србији, а један од оних који су успоставили везу је један Бачкопаланчанин. Родбина је из Бачке Паланке ступила у контакт с нашим конзулатом у Русији, а одговор је био у стилу – што се нису распитали, што нису понели паре, да ли су знали где иду… Да су имали пара, не би ишли на посао у Русију, а не могу да наплате оно што су зарадили и сада је једини проблем да се врате кући, констатује родбина Бачкопаланчана чији су ближњи остали у Москви.


ТРАЖИ СЕ РЕШЕЊЕ
ПО последњој информацији из конзулата, надлежни ће ступити у контакт с власницима фирме који су раднике одвели у Москву, а потом ће се тражити решење за оне који се враћају у Србију, јер ако се до 6. јула не врате, прети им хапшење у Русији и плаћање скупих казни. Под хитно, по последњој информацији, радници треба да се јаве нашем конзулату у Москви.

Новости онлине