Косара Гавриловић: Једина заслуга моја је…то је да сам ја прва прогнана са Косова

Kosara_Gav Часни оци и драги унуци,

Мени се чини да сте сви моји унуци.

Ако ћемо по старешинству, ја сам најстарија. Али, старешинство се не мери по годинама, старешинство се мери по заслугама. Ја заслуга никаквих немам. За мене је Косово- Косово, и где ћу ја да будем ако не на Косову.

Двапут у животу сам доживела прогонство, изгнање, емиграцију. Први пут ’41. када сам напустила Југославију, мислећи, наравно,  да ћу да се вратим у Југославију, нисам појма имала да се никад више нећу вратити, и онда сам се вратила на Косово, и одатле сам била прогнана.

Једина заслуга моја је…то је да сам ја прва прогнана са Косова. Мене је прву Атанасије избацио. Они који су отишли пре мене, отишли су добровољно. Речено им је- ако хоћете да останете, останите, ако не – не. Али, мене је избацио. И ја сам му захвална за ту другу емиграцију. Ја сам сад емигрант у свом родном граду, Београду, јер ја немам ништа више.  Ја сам дошла да будем у Грачаници са нашим Владиком Артемијем, јер просто није било другог избора. Грачаница- Косово- Владика Артемије- није имало алтернативе. Нисам мислила алтернативе ….(не чује се добро), него просто сам се одазвала једном позиву, очајничком и пријатељском, и  мислила сам да ћу тамо  умрети.

Све што ми мислимо да ће да буде, неће бити.  Али Бог ће то средити све на најбољи начин, на најбољи начин…можда на начин на који ми никада нисмо ни замишљали да може, али кад се то деси, али кад се то деси ми ћемо знати да је то било оно право, само што ми то нисмо видели раније. То је што смо ми скучени, ограничени, са малим видицима, и не можемо да докучимо, а Господ је Недокучив, због тога што Он нема тих граница, нема тих ограничења. Зато ми не можемо да схватимо шта Он Јесте, само знамо шта Он није. Он није ограничен, није мржња, није зло. И, према томе, Он је наша Једина Алтернатива. А ово је Света Господња земља, овде ће бити Други Долазак Христов. Ја знам где ће се то догодити. Догодиће се или почетак или крај, или почетак ће бити крај, у оној малој долини, између оних страшних литица, невероватно лепих, али страшних, где је некада стојао Архангел. Ја знам да ће ту бити наш крај.

Све што је Косово ја мислим да се ту сконцентрисало, у тој малој долини где је Манастир Архангела. Ми ћемо ту видети Исуса Христа, Његов Други Долазак на ову Земљу. То ће бити на Косову.

Хвала.

у суботу, 29.12. 2012. након Св.Литургије у Катакомби Светог Саве у Жеровници