„Теслин народ“ прославио Видовдан у САД

plakat

Tродневним манифестацијама у Пенсилванији и Илиноису Срби у САД прославили су Видовдан. Обележено је 200 година од досељавања првог Србина у Америку. Српска народна одбрана из Чикага прославила је век постојања.

Амерички Срби месецима су се припремали да на свечан и достојанствен начин обележе Видовдан у Америци.

Српска народна одбрана, једна од најстаријих српских организација у САД, у Чикагу је прославила век постојања и рада. Овом свечаношћу обележено је и 100 година од почетка Великог рата и историјског доприноса америчких Срба, који су на Солунски фронт послали 17.000 добровољаца.

„Видовдан је за нас, америчке Србе, свети дан васкрснућа у отаџбини и Америци. Обележили смо, уједно, два века од досељавања првог Србина у САД. Био је то богослов Ђорђе Шагић из Сремских Карловаца. За три дана, колико је трајала наше манифестације у Филаделфији, било је са нама на хиљаде Срба из САД и српских земаља“, рекао је Никола Лончар, председник Теслине научне фондације.

Намера ове организације, која окупља обожаваоце и следбенике српског генија Николе Тесле, јесте да се уједно Американцима прикажу достигнућа и улогу Срба у развоју САД, њихов утицај на друштво и културу Америке. Како би Американци схватили значај досељених Срба, манифестација је добила назив „Теслин народ“.

Свечаности у Филаделфији су присуствовали др Славка Драшковић, Мирјана Живковић, генерални конзул из Њујорка, Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, потомци првог Србина, наследници Ђорђа Шагића, конгресменка Хелен Делић Бентли, градоначелник Филаделфије и на хиљаде Срба и Американаца.

Програм манифестације у Филаделфији одвијао се у Градској кући, Централном парку и Френклин институту. Приказани су документарни филм о првом досељеном Србину, одржана су предавања и изложбе о Шагићу, Тесли и Пупину, о Великом рату, приказани филм „Где цвета лимун жут“. Одржан је и велики концерт српске музике и фолклора.

Амерички медији широм САД најавили су обе прославе Видовдана америчких Срба у Филаделфији и у Чикагу као очигледан допринос сарадње између Американаца српског порекла, Америке, Србије и Републике Српске.

На Видовдан, на Франклин институту у Филаделфији, председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је отворила бисту Николе Тесле као знак сећања на боравак и рад српског генија у овој првој престоници САД.

Otkrivanje Tesline biste.jpg
Откривање Теслине бисте

„Задовољство ми је што сам дио овог догађаја. Сасвим заслужено имамо бисту Николе Тесле смјештену овдје у Филадефији, у овом институту“, нагласила је Цвијановићева.

Истог дана у граду Рахвеј код Њу Џерсија градоначелник Самсон Стејман је открио другу бисту Николе Тесле. Оба меморијала су дар Теслине научне фондације овим градовима.

РТС