Шиптарско-„српски“ фестивал „Мирдита, добар дан!“ усред Београда

mirdita dobar dan

Мирдита, добар дан!“ – радни је назив фестивала који ће половином септембра у Београду окупити и публици представити приштинску и београдску културну сцену. Иницијатори фестивала су Грађанске иницијативе и Центар за практичну политику из Београда и Интегра из Приштине, а инспирација за његову организацију су дела и достигнућа глумца Бекима Фехмиуа, чији је живот био симбол односа Србије и Косова.

Овај велики глумац је књизи „Блиставо и страшно“ у самом наслову сажео оно што односи две земље јесу.

„Блистави и страшни. Нажалост, тај блистави период је много краћи, онај страшни је много дужи и мислим да то треба променити. Ви сте генерација која то не памти, која је могла бити максимално затрована свиме што се догађало у последње две, три, пет деценија, у последњих сто година. Међутим, то је генерација која разуме време у коме живи и која разуме да без интеракције нема напретка ниједног друштва. И у том смислу је Беким заправо пример шта је могуће“, каже оснивач Грађанских иницијатива Миљенко Дерета.

Истовремено, Беким Фехмиу је и неко чији живот, према речима директорке Грађанских иницијатива Маје Стојановић, симболише и друге аспекте који до данас прожимају односе две земље.

„Та тиха дискриминација која је на неки начин обележила цео његов живот. Иако је он постигао све оно што је постигао, и кроз његове књиге, али кроз говоре током живота, види се да стално постоји та нека врста дистанце због тога што је он Албанац. И трећа ствар која ми се чини да некако повезује Бекима Фехмиуа и ово што ми данас радимо јесте та чудна немоћ и ћутање када дође до тешких кршења људских права и до сукоба“, наводи Маја Стојановић.

Преузели су иницијативу која ће их оснажити. Циљ је да се на годишњем нивоу иницирају сусрети и размена београдске и приштинске културне сцене ради побољшања свеукупних односа.

kustrimИако се ова сарадња, као први мост који након рата повезује народе, остварује годинама уназад, она је ограничена на веома мали круг људи. Куштрим Колићи из приштинске огранизације Интегра указује на то да обухвата свега пет одсто становништва. То је оно што желе да промене.

„Имамо мањак поверења и мањак публике. Верујем да ће овај пројекат уклонити баријере између наша два друштва јер желимо да делимо вредности. Беким Фехмиу ће нам у томе помоћи. Поставио нам је висока очекивања и он је оно позитивно сећање на нашу заједничку прошлост“, рекао је Колићи.

Године за нама обележили су оправдани страхови и инциденти, а догађаје који укључују културну сарадњу Србије и Косова до данас обезбеђује полиција. Бројни појединци и организације из Београда и Приштине већ деценију прелазе трновит пут.

Отварање и других питања

У односу на сарадњу са другим земљама, она са Косовом је знатно мања и недовољна, наводе организатори.

Директор Центра за практичну политику и координатор групе за праћење поглавља 35 у преговорима са ЕУ Драган Поповић каже да преко културе желе да отворе и друга питања у односима два народа.

popovic„Дакле, у свакој области друштва где та сарадња већ постоји, али се одвија или на сиво или на црно. Једино што ми данас имамо на бело, осим ових НГО пројеката, су разговори два премијера на сваких пар месеци у Бриселу. Они се нешто договарају, потписују неке папире, а ми често не знамо шта је у тим папирима и како ће се то одразити на наш живот. Оно што је суштина јесте да је испод тога огроман празан простор. Толико има ствари на нивоу свакодневног живота о којима ми треба да разговарамо и да много више притиснемо власти и једне и друге државе да, када разговарају о нама,  стварно крену да мисле о нама. Сви сте сведоци да се Бриселски споразум није спустио међу људе“, наводи Поповић.

Фестивал ће бити прилика за бројне уметнике са Косова да по први пут посете Београд. Драматург Ариан Краснићи није имао дилеме када су га позвали да учествује.

„Последњи пут сам у Београду био пре 24 године, било је то деведесетих година и био сам дете. Не сећам се ничега, једино што знам је да смо прошли кроз Београд на путу за Загреб где сам ишао са својим оцем. Сада сам, после 24 године овде због пројекта који ме је заинтересовао. Имао сам и других прилика да дођем, али смо у том периоду имали проблем са путовањем преко границе, документима. Сретао сам се са људима из Србије на Косову, али када ме је Куштрим позвао и упитао желим ли да учествујем у овоме одмах сам се сложио да дођем и да видим шта можемо да учинимо. Јер без обзира на политичаре, ми као уметници морамо веровати једни другима“, рекао је Ариан Краснићи.  

Баш као фестивал „Дани Сарајева у Београду“, који је био један од пионира успостављања ратом покиданих веза међу младима, циљ организатора је да прошире круг људи којима ће сарадња бити нешто што се подразумева.

Фестивал су подржали Фонд за отворено друштво из Приштине и немачка невладина огранизација Форум ЗФД. Драматуршкиња  Наташа Говедарица из ове организације била је међу првима који су путовали на линији Србија – Косово.

„Ако приђете овим питањима кроз оквир НГО пројеката, врло се често обраћате једном уском кругу људи који деле ваше мишљење. Прилазак широј публици кроз културу и уметничке садржаје има значајно веће шансе за успех. Та искуства базирам и на неким претходним сарадњама у оквиру Хартефакт фонда који је доста радио на размени позоришних пројеката између Приштине и Београда, али и на искуству фестивала Дани Сарајева у Београду који је неких осам година повезивао двије испрва доста удаљене културне сцене које данас функционишу као природни партнери у многим аспектима. Вољела бих да нам се слична ствар деси и са овим фестивалом“, каже Наташа Говедарица.

Централни део фестивала „Мирдита, добар дан!“ биће одржан у Београду од 19. до 21. септембра.

Ива Мартиновић – Радио Слободна Европа