Емир Кустурица: Никада не треба заборавити да је Принципов пуцањ отворио пут ослобођењу од ропства

princip kusturica

Београд/Андрићград — Да није било Принциповог пуцња ниједан од јужнословенских народа не би доживео еманципацију, каже Емир Кустурица поводом 100 година од атентата у Сарајеву.

„Нема народа на балканском полуострву, а посебно оних који су улазили у Југославију, којег нису помогли „побуњени анђели“. Тако је Иво Андрић надахнуто називао младобосанце и њихове симпатизере“, каже Кустурица за Б92 уочи свечаности у Андрићграду поводом 100 година од Сарајевског атентата у којем је младобосанац Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда.

Кустурица додаје да је бедно и у најмању руку нефер уколико се заборави социјално значење те побуне која је претходила Првом светском рату.

„Никада не треба заборавити да је тај пуцањ отворио пут слободи и ослобођењу од ропства“, истиче Емир Кустурица.

На данашњи дан пре тачно 100 година Гаврило Принцип је у Сарајеву извршио атентат на престолонаследника Аустроугарске Франца Фердинанда и његову жену Софију. Сарајевски атентат Беч је искористио као повод да месец дана касније 28. јула краљевини Србији објави рат, чиме је почео Први светски рат.

Уочи обележавања 100 година од Сарајевског атентата широм европе као и на Балкану присутна су разна тумачења узрока и повода за избијање Великог рата, као и тражење непосредног кривца за, до тада, највећи рат на свету. Историчари напомињу да се у тим тумачењима, на жалост, заборављају огормне људске жртве које су пале. У Андрићграду ће уз присуство званичника Републике Српске и Србије бити обележена стогодишњица Сарајевског атентата и почетка Првог светског рата, а том приликом ће бити и свечано отворен тај културно-историјски комплекс посвећен нобеловцу Иви Андрићу.

(Б92)