Тончев: Моје „др“ не значи доктор, већ докторанд

490x370_Doktor-gradjevine

Иако је свестан чињенице да није доктор наука јер још није одбранио докторску дисертацију, народни посланик СПС-а из Сурдулице Новица Тончев испред имена пише „др“ сматрајући да то значи „докторанд“, односно студент докторских студија. „Како ја то да напишем? Д.о.?“ – пита Тончев.  

240x0_Uverenje-doktorand-ToncevУ томе што у његовој посланичкој биографији на званичном сајту Народне скупштине и на изборној листи СПС-а на претходним парламентарним изборима стоји да је по образовању доктор грађевине, бивши дугогодишњи председник Општине Сурдулица не види ништа спорно јер, каже, то не значи да је он доктор наука.

– Ко је рекао да сам одбранио дисертацију? Шта сам ја када завршим докторске студије? Ја нигде нисам написао „доктор наука“ – каже Тончев за Јужне вести.

 

Ко је рекао да сам одбранио дисертацију?; фото: ЦИНС.орг

Међутим, након информације у медијима да у бази Универзитета у Нишу не постоји податак да је посланик докторирао, Тончев се огласио саопштењем у ком наводи да је на Грађевинско-архитектонском факултету „завршио докторске студије“ тако што је, како објашњава, од 2009. до 2013. године „положио свих 11 испита предвиђених планом и програмом“.

Зато је, сматра Тончев, његов потпис са скраћеницом „др“ сасвим прикладан јер, како истиче, не показује да је докторска дисертација одбрањена, већ да су те студије завршене.

– Шта пише? Др? Па то је докторанд! Па како се пише скраћеница за „докторанд“? Како ја то да напишем? „Д.о.“? Раније је било оно „мр“ за магистра. Ето, то је моје објашњење. Не знам да ли људи хоће сада да праве медијску помпу од тога – каже Тончев, иначе дипломирани инжењер грађевине још увек на докторским студијама.

Ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић каже да и поред тога што је неко положио све испите на докторским студијама али није одбранио докторат, не може да се потписује докторском титулом.

Ако није докторирао, онда није доктор. Не може да се докторира док се не одбрани докторска дисертација. То вам је као „доктор за рокенрол“, као Милић Вукашиновић – каже ректор.

Информација о томе да Тончев заправо нема докторат појавила је након што је на Универзитету у Нишу, у одговору на захтев за приступ информацијама од јавног значаја, утврђено да у евиденцији сагласности на одлуке о одобравању тема докторских дисертација нема имена Новице Тончева.

Без тога немогуће је пријавити, односно одбранити дисертацију, па самим тим и постати доктор наука.

Иначе, појам „докторанд“ није дефинисан законом, већ се најчешће помиње у статутима факултета и означава студента докторских студија.

Аутор С. Јаначковић, П. Благојевић – Извор Јужне вести