Мр Зоран Чворовић – КОСОВО ЈЕ СРПСКА МЕРА ВЕРЕ И ЖИВОТА

Zoran_CvorovicНа Косово не долазим као гост, пошто сам у Метохији рођен.

Косово није земља. КОСОВО ЈЕ СРПСКА МЕРА ВЕРЕ И ЖИВОТА. Косово је етичка мера. Ми се Косовом, појединачно, а и као народ Светог Саве, оправдавамо пред Богом, оправдавамо наше постојање пред Богом.

Ако се Косова одрекнемо, а то значи- ако изаберемо царство земаљско,а не Небеско, изгубићемо смисао и оправдање нашег земаљског постојања, и наша земаљска отаџбина, у том случају, нема много наде.

Ако сачувамо Косово, а то значи Лазареву меру живота, а то значи да постоје мере које су јаче од самог бића, од самог нашег живота, од трајња овде, а то је вера, а то је Истина, а то је Сами Христос, да постоје вредности којима треба поклонити цео живот, и на крају сам живот дати. Ако ту меру, ту –косовску, Светолазаревску меру сачувамо, онда граница у нама неће бити, ни између нас, ни у нама, нити граница постоји оног тренутка.

Ако ми прихватимо окупаторску меру као нашу, онда ни Косово више не осећамо као наше, јер га меримо туђим аршинима.

Онда кад га будемо мерили Лазаревим аршином, Косово ће бити наше, бићемо браћа и сестре међусобно. Зато је битно да издржимо на Лазаревом путу, не тако што ћемо да се делимо, него тако што ћемо да се окупљамо, што ћемо да се окупљамо око Истине, Светог Саве, и Светог Кнеза Лазара, и нека будемо, како се каже, к’о зрно соли, то зрно соли ће моћи да осоли све Српске земље, од Крајине до Косова.

Ако то зрно соли изгубимо, нећемо сачувати ни ту јадну Централну Србију.

Зато, нека да Бог, да и Ви овде, и ми горе, издржимо на путу Светог Саве, сједињени, обрадовани, да нас све више има на том путу, и да меру овога света, не дај Боже, никада, до последњег дана боравка на Земљи не прихватимо, и да нам она не буде важнија од Лазареве мере.

29.12. 2012. , након Св.Литургије, у Катакомби Св.Саве у Жеровници, на Косову