„Олуја“ као друштвена игра: Деца бацају коцкице и освајају Книнску крајину

olujaХрватска фирма ТWБ из Градеца, поред већ познатих друштвених игара попут “Не љути се човече” или “Ризико”, већ четири године прави и продаје игру под називом “Олуја 1995”. Игра која је у Хрватској стекла бројне поклонике за циљ има освајање Книнске крајине.

На великој табли друштвене игре “Олуја 1995.” исцртана је територија Книнске крајине, са назначеним градовима, територијама и непријатељским снагама. Стратегија је слична оној која се примењује у друштвеној игри „Ризико“.

Четворо играча покушава да освоје Крајину, а свој поход почињу од Вуковара који је означен као стартна позиција. Град Книн обележен је као циљ. Ако играч стане на противничко поље, избацује се из игре. На местим где је пролазила хрватска војска нацртани су тенкови, непријатељски војници, али и хрватски војници који су приказани као већи, јачи и опаснији од непријатељских.

Аутор игре Јосип Брнић је свој патент објаснио као жељу да децу у Хрватској подсети на Домовински рат. Слично образложење дато је и на сајту фирме ТWБ, где се, између осталог, наводи да је идеја да преко друштвених и образовних игара које обрађују теме о Хрватској, они који их играју нешто и науче.

Игра „Олуја 1995″ наведена је као пример нечега чиме би требало да се „поносе и никада не забораве“. Осим „Олује“, ТWБ нуди још неколико игара са хрватском тематиком, попут “Лијепом нашом”, “Упознај Загреб” или “Јадранском обалом”.

Балкански конфликт у видео игрици

Деведесетих година на тржишту Србије појавила се компјутерска игрица под називом “Балкан конфликт”. У њој су играчи могли да бирају шта ће да буду Хрвати, Словенци, Срби или Бошњаци. Први задатак је био победа на изборима, након чега се ишло у освајање и ратовање.

БЛИЦ