Лепосавци представљају Србе са Севера у такозваној косовској скупштини

kosovo-leposavic

Листа „Српска“ ће највероватније имати девет, а ПДС једног посланика у такозваној косовској скупштини, сазнаје КоССев из извора блиских врху ткзв. косовској Централној изборној комисији (ЦИК). Овај број ће остати непромењен уколико мањинским заједницама остане само десет загарантованих места у ткзв. косовској скупштини. Од ових 10 посланика, ниједан није из Северне Митровице, Звечана и Зубиног Потока, док је из Сочанице, Лепосавића и Лешка четворо. Ових четири посланика ће представљати Србе са Севера Косова у косовској скупштини. Они су уједно међу десет српских посланика и најбројнији, док је за њима Штрпце – са три посланика. Остали су из Грачанице и Лапљег села.

Иако је према старој изборној процедури, као и према ткзв. Закону о општим изборима, требало да Срби са освојених 38.000 гласова, добију 17 посланичких места, ЦИК је донео нову изборну процедуру о подели мандата, по којој српски посланици са овим бројем освојених гласова, имају само 10 загарантованих места.

У члану 111.2 ткзв. косовског Закона о општим изборима се каже да се 100 места у ткзв. Скупштини дели између политичких субјеката косовских Срба, невећинских заједница и албанских субјеката, на начин да политички субјекти косовских Срба и невећинских заједница треба да имају најмање 5% освојених гласова од укупног броја валидних гласова на парламентарним изборима. У члану 111.3, двадесет резервисаних места се деле између заједнице косовских Срба и невећинских заједница према члану 111.2, без обзира на места која су већ додељена од претходних 100. Уз оправдање да су ови чланови Закона о општим изборима у супротности са променама унетим у Устав Косова, ЦИК је донео нову изборну процедуру, која је и додатно неповољна по српске представнике.

Погледајте ко су српски представници који су освојили највише гласова на недавним такозваним косовским парламентарним изборима:

1.Велимир Ракић, Сочаница;
2. Славко Симић, Лепосавић;
3. Бојан Митић, Чаглавица/Грачаница;
4. Милка Вулетић, Лешак;
5. Милена Милићевић, Сочаница;
6. Слободан Петровић, Лапље село;
7. Саша Милосављевић, Штрпце;
8. Јелена Бонтић, Штрпце;
9. Јасмина Живковић, Штрпце
;
10. Срдјан Поповић, Грачаница;
11. Драган Петковић;
12. Љубинко Караџић;
13. Срђан Петковић;
14. Срђан Митровић;
15. Александар Милетић;
16. Ивана Бојовић;
17. Снежана Караџић;
18. Винка Радосављевић;
19. Саша Милошевић;
20. Василије Арсић.

 Извор: КоССев